СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ ПІД ЧАС ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ - Наталія Татарин; Яна Габрильчук (Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025)
Резюме. Повномасштабне вторгнення Росії стало найсерйознішим випробуванням для фінансового ринку України за всю історію незалежності. Війна спричинила макроекономічну нестабільність, зниження обсягів інвестицій та порушення функціонування фінансових установ. Однак, незважаючи на колосальні руйнування та невизначеність, фінансова система України продемонструвала стійкість і продовжує працювати. Проаналізовано сучасний стан фінансового ринку, визначено ключові виклики та окреслено перспективи його розвитку в умовах війни. Фінансова система України зуміла адаптуватися до воєнних умов завдяки рішучим діям Національного банку України (НБУ) та підтриманні міжнародних партнерів. Незважаючи на складні обставини, банківська система продемонструвала високу витривалість. Завдяки оперативним заходам НБУ вдалося зберегти ліквідність, забезпечити безперебійне функціонування платіжних систем та запобігти паніці серед населення. Уряд України та НБУ також вжили заходи для підтримання фінансової стійкості. Було залучено значні обсяги міжнародної фінансової допомоги, що дозволило уникнути різкого нецінення гривні та забезпечити фінансування критичних потреб держави. Ринок цінних паперів зазнав начних втрат через зниження ділової активності та відтік іноземного капіталу. Водночас уряд активно використовує інструменти внутрішнього боргу для покриття бюджетного дефіциту. Війна прискорила перехід до цифрових фінансових послуг. Безготівкові розрахунки, онлайн-банкінг та фінансові технології стали невід’ємною частиною фінансової системи. Фінансовий ринок України зіткнувся з низкою серйозних викликів, зокрема і військових ризиків: руйнування об’єктів критичної інфраструктури, банківських відділень та центрів опрацювання даних. Також високі ризики змусили багатьох інвесторів вивести свої активи, що ускладнило залучення капіталу. Кількість кібератак на фінансові установи значно зросла, що вимагає посилення заходів безпеки. Зростання інфляції, зростання цін також ускладнює стабілізацію фінансової системи та знижує купівельну спроможність населення. Але все ж таки навіть за таких умов ринок має свої перспективи розвитку: відновлення довіри інвесторів, залучення іноземних інвестицій, розвиток ринку капіталу, цифрова трансформація, а також інтеграція до європейського фінансового простору
STATE AND PROSPECTS OF THE DEVELOPMENT OF THE FINANCIAL MARKET OF UKRAINE DURING A FULL-SCALE INVASION
Галицький економічний вісник, № 2(93). 2025.
Keywords: фінансовий ринок; ринок фінансових послуг; ринок цінних паперів; державний бюджет; інфляція; фінансова система; фінансове середовище