ТЕНДЕНЦІЇ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ СИСТЕМИ МОТИВАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Колянко Оксана Володимирівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
Розглянуто теоретичні основи мотивації у менеджменті сучасних організацій. Зроблено акцент на вивченні ефективної роботи персоналу у воєнний час. Описано існуючі мотивації та досліджено функції, які стимулюють трудову поведінку та підвищують мотивацію під час війни. Система управління та мотивації в Україні не адаптована до кардинальних змін сьогодення. Потреба у психологічній підтримці в організаційному менеджменті відіграє важливу роль, це потужна інновація для України. Проблему ефективного функціонування організації неможливо вирішити, якщо психологи лише допомагатимуть працівникам вирішувати ситуації індивідуально-психологічного та соціально-психологічного змісту. Дослідження динаміки діючого механізму стимулювання та матеріальної орієнтації працівників дозволяє підприємствам знаходити більш ефективні методи впливу з метою отримання найбільшої віддачі від використання праці вищої продуктивності, зайнятості та поліпшення задоволення потреб. Чинні форми та методи мотивації праці персоналу вже не в змозі задовольнити вимоги сучасних умов діяльності підприємств, оскільки часто відсутній взаємозв’язок між мотивацією праці персоналу, продуктивністю праці та кінцевими результатами виробництва. Недосконалість механізму матеріальної та моральної зацікавленості працівників знижує їхню трудову дисципліну, творчу активність, кваліфікаційний рівень. Розробка системи стимулів і мотивів приводить до підвищення зацікавленості працівників у результатах діяльності. У кризові періоди під час війн і соціальної нестабільності не тільки в професійному навчанні, а й у приватному житті відбуваються психологічна перебудова і підвищена чутливість до зовнішніх впливів. Це часто призводить до порушення внутрішньої рівноваги і появи нових проблем. Запропоновано авторське трактування поняття ефективної роботи персоналу та його мотивації в умовах воєнного стану. Незважаючи на проведені дослідження, окремі аспекти проблеми формування матеріальної основи стимулювання праці все ще залишаються недостатньо опрацьованими. На підставі ґрунтовного аналізу ми дійшли висновку, що ефективна робота персоналу – це ефективна робота кожного, від керівника до співробітника, при цьому мотиваційні фактори відіграють важливу роль.
TRENDS AND EFFECTIVENESS OF EMPLOYEE MOTIVATION SYSTEM UNDER CONDITIONS OF MARTIAL LAW
Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Економічні науки.-№82.-2025
Keywords: ефективна робота організації; мотивація; персонал; мотиваційні фактори; військовий стан; функції