ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ПІДГОТОВКИ ТОВАРОЗНАВЦІВ-ЕКСПЕРТІВ У МИТНІЙ СПРАВІ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Сапожник Дмитро Іванович; Пелик Леся Василівна; Гаврилишин Володимир Володимирович (Підприємництво і торгівля, 2024)
Дослідження полягало у вивченні питання щодо підготовки фахівців-това-рознавців для митної сфери, професійна діяльність яких на ринку митних послуг є завжди нестандартною та багатофункціональною, а ефективність цієї діяльності безпосередньо впливає на стабільне економічне зростання країни. Показано, що окремі групи товарів зі змінюваними модифікованими властивостями, що складно піддаються автоматизації, залишаться для «ручного» доопрацювання. На цій ділянці роботи знову знадобляться люд-ські ресурси, і насамперед експерти-товарознавці, які мають знання і досвід роботи в мит-ній сфері. Таким чином, для підготовки фахівців митних органів в умовах впровадження цифрових технологій пріоритетними завданнями сучасної вищої освіти мають стати організація тісної співпраці з митними органами, технічне оснащення навчального процесу та створення інформаційного середовища, розробка вимог до описів фахових компетенцій, пов’язаних із цифровою митницею. Розглянуто проблемні питання ідентифікації та кла-сифікації товарів не тільки під час імпорту товарів і вжиття заборонних заходів, заходів тарифного та нетарифного регулювання, а також під час експортних операцій, на чому робиться акцент у навчальних джерелах-рекомендаціях, де першим кроком пропонується прийняти рішення щодо класифікації товару відповідно до ТН ЗЕД. Зазначено, що розши-рення можливостей експортних операцій вітчизняними виробниками продукції передбачає потребу в підготовці фахівців, здатних ухвалювати рішення про класифікацію на основі ідентифікаційних ознак товару, визначених у ТН ЗЕД. Зроблено висновок, що провідним навчальним закладам у галузі митної справи необхідно скоригувати свої програми і почати підготовку товарознавців для забезпечення, зокрема, мінімізації ризиків при контролі пра-вильності класифікації товарів за ТН ЗЕД. Працевлаштування випускників-товарознавців вбачається у функціональних відділах товарної номенклатури та походження товарів мит-ниць, а також їх експертно-криміналістичних підрозділах. З підготовкою таких фахівців пов’язане подальше вдосконалення методології ідентифікації товарів, зокрема формування електронних ресурсів як для митних органів, так і для учасників ЗЕД.
INNOVATIVE APPROACHES TO TRAINING COMMODITY EXPERTS IN CUSTOMS FOR PROFESSIONAL ACTIVITY
Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Підприємництво і торгівля – № 43 - 2025
Keywords: товарознавство; митна справа; ідентифікація; класифікація; митний контроль; інновації; програма підготовки; необхідні компетенції