Основні засади інформаційної політики країн Західної Європи - Костів Анастасія Орестівна. (My University, 2025)
Розглядається вплив цифрових технологій на сучасні процеси у світовій економіці. Вивчається досвід країн Європейського Союзу щодо формування та впровадження інформаційної політики. Показана важливість інтенсифікації інформаційно- аналітичного забезпечення в процесі формування інформаційної політики країн Європи та її узгодженості із базовими стратегічним цілям і завданнями національної політики. Представлено аналіз рівня розвитку цифрової економіки в країнах ЄС на основі індикаторів DII та DESI. Виявлено, що скандинавські компанії мають вищий рівень цифрової трансформації в країнах ЄС, ніж компанії в країнах-членах Південної та Східної Європи. Данія, Швеція, Фінляндія та Бельгія мають найвищі показники за більшістю компонентів. Також було виявлено, що більшість компаній ЄС, включаючи МСП, мають загалом базовий рівень забезпечення цифровими технологіями. Однак, щоб досягти мети 2030 року, слід приділяти більше уваги покращенню інтеграції електронної комерції, розвитку ІКТ-навичок, найму ІКТ-спеціалістів та використанню промислових або сервісних роботів. Розглядаються нові можливості, які пропонує цифрова економіка для сучасного суспільства, а також певні виклики, зокрема такі як нерівність в можливостях доступу до доступі до сучасних комунікаційних технологій та інтернет-ресурсів різних країн та окремих соціальних та економічних групам. Збої в роботі обладнання, кібератаки та потоки дезінформації можуть призвести до серйозних економічних втрат і викликати проблеми в діяльності компаній, а також призвести до соціальних проблем зумовлених потенційно можливою втратою робочих місць через автоматизацію та можливості штучного інтелекту. Розглядаються також питання етики та безпеки щодо зібраних даних Європейський Союз (ЄС) запровадив низку заходів для створення системи захисту європейських громадян і демократії від дезінформації. Інформаційна політика ЄС з її прихильністю до миру, свободи, поваги до права націй на самовизначення, реалізації спільної зовнішньої політики та політики безпеки, а також створення єдиної європейської інформаційної системи є позитивним фактором зміцнення позицій ЄС у світі та позитивним досвідом для наслідування.
The main principles of the information policy of the countries of Western Europe
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою “Міжнародні економічні відносини” зі спеціальності “Міжнародні економічні відносини”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: інформаційні технології; цифровізація; інформаційне суспільство; цифрова економіка; екологізація; сталий розвиток; зелена трансформація; інновації; конкурентоспроможність