Комп’ютерна підтримка створення інформаційної системи для підприємств енергетичного комплексу - Чмир Тарас-Ярослав Михайлович (Львівський торговельно-економічний університет, 2022)
Дипломний проєкт присвячено дослідженню та розробленню інформаційної автоматизованої системи управління технологічними процесами підприємств, зокрема енергетичного комплексу, в умовах зростання конкуренції, ускладнення виробничих процесів і нестабільності зовнішнього середовища. Актуальність роботи зумовлена необхідністю оперативного прийняття управлінських рішень на основі достовірних даних, що забезпечується впровадженням інтегрованих автоматизованих систем управління з використанням сучасних SCADA-технологій. Об’єктом дослідження є інформаційна система управління технологічними процесами, а предметом — програмні засоби проєктування інформаційних систем підприємств енергетичного комплексу. У роботі проаналізовано сучасні підходи до побудови ІАСУ, особливості використання Web-технологій, баз даних, сховищ даних і SCADA-систем для збору, обробки та візуалізації технологічної інформації. Особливу увагу приділено аналізу архітектури та функціональних можливостей популярних SCADA/HMI-систем, на основі чого обґрунтовано вибір оптимального програмного комплексу. Розглянуто принципи функціонування SCADA-систем, організацію доступу до даних та інтеграцію апаратних і програмних компонентів. У практичній частині реалізовано SCADA-систему на базі персонального комп’ютера та контролера Twido, а також розроблено елемент інтерфейсу для сигналізації аварійних станів із використанням кольору, тексту та анімації. Отримані результати мають практичну цінність і можуть бути використані для підвищення експлуатаційної та економічної ефективності управління технологічними процесами на підприємствах енергетичного комплексу.
Computer support for the creation of an information system for energy companies
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня "бакалавр" за освітньо-професійною програмою "Комп'ютерні науки" зі спеціальності 122 "Комп'ютерні науки". – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2022.
Keywords: SCADA-система; автоматизоване управління; технологічні процеси; інформаційна система; енергетичний комплекс