ТРАНСФОРМАЦІЯ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - Рущишин Надія Михайлівна; Мединська Тетяна Володимирівна; Лихна С.П (Приватна установа «Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій», 2019)
У статті досліджено трансформаційні процеси, що відбуваються у банківському секторі національної економіки та їх вплив на динаміку основних показників функціонування банків в умовах сучасних викликів. Проведено аналіз і оцінку сучасного стану банківського сектору України за 2013-2017 рр., досліджено динаміку зміни кількості банків. З наведеної структури власності активів банків очевидно, що основним чинником зміни суми активів банків за досліджуваний період стала динаміка курсу національної валюти, а також виведення частини банків з ринку, відтік клієнтів та їх коштів. Проаналізовано склад та структуру кредитного та депозитного портфелів банків, складу доходів і витрат банків України за досліджуваний період. Окреслено, що перевищення витрат над доходами призвело до збитковості банківської системи, що, в свою чергу, привело до негативних показників рентабельності активів та капіталу вітчизняних банків. Наведено напрями розвитку банківського сектору України в умовах трансформаційних змін національної економіки.
TRANSFORMATION OF THE BANKING SECTOR OF THE NATIONAL ECONOMY IN CONDITIONS OF MODERN QUESTIONS
Інфраструктура ринку. 2019. №27. С. 337-344.
Keywords: : банківський сектор; банківська система; НБУ; активи банків; кредити банків; депозитний портфель банків