ВПЛИВ ЖОРСТКОСТІ ТА НЕЗМИНАЛЬНОСТІ НА ОЦІНЮВАННЯ ЗНОСОСТІЙКОСТІ ТЕКСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ - Пелик Леся Василівна; Пелех Юлія Антонівна (Вісник Хмельницького національного університету. Технічні науки, 2021)
В статті досліджено показники жорсткості та незминальності котоніновмісних і змішаних тканин різних за волокнистим складом. Проаналізовано їх вплив на гігієнічні властивості швейного одягу. Встановлено, що зі збільшенням вмісту у складі котоніновмісних тканин волокон поліестеру та бавовни умовна жорсткість зменшується. Доведено, що на жорсткість текстильних матеріалів впливають їх волокнистий склад, структура, властивості волокон і ниток, а також структура й обробка самого матеріалу. Причиною збільшення коефіцієнта незминальності є зсідання тканини після перших циклів прання, що супроводжується підвищенням лінійної густини тканини; зменшення ступеня полімеризації целюлози, і, як наслідок, деструкція целюлозних волокон та вимивання з поверхні текстильного матеріалу.
INFLUENCE OF HARDNESS AND INDESTRUCTIBILITY ON THE ASSESSMENT OF THE WEAR RESISTANCE OF TEXTILE MATERIALS
Вісник Хмельницького національного університету. Технічні науки – № 5 – 2021
Keywords: умовна жорсткість; поверхневе заповнення; заповнення за масою; коефіцієнт умовної жорсткості