КОМУНІКАЦІЙНІ ПРИЙОМИ У МАРКЕТИНГУ - Балук Надія Романівна; Басій Наталія Федорівна; Гліненко Лариса Костянтинівна; Дайновський Юрій Анатолійович (Львівський торговельно-економічний університет, 2023)
Констатується, що дезагрегація загальної комунікаційної політики підприємства на окремі елементарні прийоми дозволяє краще розуміти конкретні складові відповідної діяльності, аналізувати причини успішності або неуспішності окремих маркетингових дій, обґрунтовано використовувати комбінації цих прийомів. Підкреслюється, що багатоаспектність процесу маркетингової комунікації зумовлює різноманіття підходів, які застосовуються під час спроб описати відповідні прийоми. У статті зроблена спроба впорядкування класифікації прийомів маркетингових комунікацій і переліку споживацьких мотивів, що використовуються у цих прийомах. Пропонуються чотири напрями класифікації маркетингових комунікаційних прийомів, а саме: прийоми перспективного характеру, пов’язані з формуванням комунікаційних стратегій, і прийоми тактичного характеру, призначені для привертання уваги споживача тут і зараз; прийоми, пов’язані з засобами розміщення і донесення до потенційних споживачів комунікаційних повідомлень і місцями розміщення таких повідомлень; прийоми, що застосовуються на різних стадіях наближення потенційного покупця до здійснення купівлі – іміджеві повідомлення, інформування, переконування, навіювання, спонукання і нагадування; прийоми, пов’язані зі споживацькими цінностями і з мотивацією потенційних покупців щодо отримання цих цінностей. Частково ці класифікаційні групи можуть перетинатися і конкретні прийоми одночасно стосуватимуться кількох із названих груп. Підкреслюється, що застосування у практичній діяльності якомога ширшого спектра прийомів маркетингових комунікацій сприятиме підвищенню ефективності цих комунікацій, збільшенню товарообороту торговельних організацій, а покупці матимуть підстави для здійснення більш продуманих купівель. Констатується, що подальші дослідження можуть бути спрямовані на виявлення додаткових прийомів маркетингових комунікацій, удосконалення їх класифікації і пошук найбільш ефективних способів прив’язки проблемних практичних ситуацій до сукупностей відповідних цим ситуаціям і рекомендованих до застосування комунікаційних прийомів.
COMMUNICATION TECHNIQUES IN MARKETING
Вісник ЛТЕУ. Економічні науки. - Випуск 73. - 2023.
Keywords: комунікаційні прийоми; маркетингові комунікації; маркетинг; реклама; мотивація покупців