Управління процесом впровадження нововведень в організації - Гресь Роман Арсенович (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
Дослідження присвячено вирішенню важливого питання обґрунтування теоретико-методичних положень і розробки науково-практичних рекомендацій щодо управління процесом впровадження нововведень на виробничому підприємстві будівельної галузі. Здійснено теоретичне узагальнення підходів до трактування сутності нововведень та еволюції управління їх впровадженням в організації. Проаналізовано основні класифікації нововведень, розкрито взаємозв’язок інноваційної діяльності та процесу впровадження нововведень як цілісного управлінського явища. Проаналізовано процес впровадження нововведень як багатоступеневий управлінський цикл, що охоплює етапи ініціювання, планування, реалізації та оцінювання результатів, ефективність якого визначається узгодженістю управлінських рішень, інтеграцією стратегічних, тактичних і операційних дій, а також рівнем контролю ресурсів і управління ризиками. Досліджено сучасні підходи до управління впровадженням нововведень, обґрунтовано значення механізмів зворотного зв’язку, моніторингу та цифрових управлінських інструментів. Досліджено особливості управління процесами впровадження нововведень у діяльності регіонального виробника бетонних розчинів. Проаналізовано структуру управлінських і виробничих процесів, вплив факторів середовища на характер і темпи впровадження управлінських, організаційних та процесних змін. Досліджено організаційно-управлінську структуру підприємства як поєднання централізованого контролю та делегованої відповідальності, що визначає особливості координації підрозділів для впровадження нововведень. Проаналізовано розподіл управлінських повноважень відповідальності між функціональними та виробничими підрозділами, виявлено вплив рівня централізації управління на оперативність прийняття рішень і швидкість реалізації змін. Розкрито роль персоналу у впровадженні нововведень, значення навчання і освоєння нових функцій як механізмів оперативної підтримки управлінських змін, визначено соціально-психологічні передумови процесу впровадження нововведень. Показано роль управління фінансовою гнучкістю у підтримці управлінських змін. Проаналізовано фінансову основу прийняття оперативних управлінських рішень з позицій ефективності впровадження нововведень. Розроблено рекомендації щодо вдосконалення управління процесом впровадження нововведень з урахуванням організаційних, ресурсних та кадрових обмежень. Запропоновано формалізацію інноваційних процесів шляхом їх інтеграції у загальну систему управління підприємством. Обґрунтовано доцільність впровадження поетапної моделі управління нововведеннями, комплексного оцінювання результативності нововведень за економічними, соціальними та екологічними критеріями. Розроблено рекомендації щодо підвищення ефективності управління ресурсним забезпеченням. Запропоновано централізоване планування використання обладнання, застосування ключових показників ефективності, створення внутрішньої інформаційної бази даних для підтримки управлінських рішень, заходи з підвищення фінансової гнучкості та скорочення операційних ризиків. Сформульовано рекомендації щодо кадрового забезпечення процесів впровадження нововведень. Запропоновано систему мотиваційних заходів, яка поєднує економічні, організаційні, соціально-психологічні та правові інструменти стимулювання. Обґрунтовано необхідність формування внутрішньокорпоративних стандартів результативності та запровадження контролю виконання заходів. Запропоновано введення посади менеджера з персоналу як інституційного елемента підтримки управління змінами, що в сукупності створює передумови для ефективного впровадження нововведень.
Management of the Process of Implementing Innovations in an Organization
Гресь Р.А. Управління процесом впровадження нововведень в організації. ТзОВ «Бетон Мікс» – Рукопис. Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти другого (магістерського) рівня за освітньо-професійною програмою "Менеджмент" спеціальності 073 "Менеджмент". – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2026.
Keywords: управління нововведеннями; впровадження інновацій; управлінські процеси; організаційний розвиток; ресурсне забезпечення; конкурентоспроможність підприємства