Товарознавчі дослідження асортименту та визначення якості пива - Сувала Володимир Олегович (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
У кваліфікаційній роботі досліджено теоретичні та практичні аспекти формування споживних властивостей, асортименту й якості пива, а також особливості його товарознавчої оцінки в умовах сучасного споживчого ринку. У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми, визначено мету і завдання дослідження, окреслено об’єкт і предмет роботи. У першому розділі розглянуто споживні властивості пива та чинники, що визначають їх формування. Проаналізовано особливості формування вітчизняного й іноземного асортименту пива, визначено основні напрями його розширення та поліпшення якості з урахуванням сучасних тенденцій розвитку пивоварної галузі. Окрему увагу приділено характеристиці сучасних пакувальних матеріалів для пива та їх впливу на збереження якісних показників продукції. Другий розділ присвячено характеристиці об’єктів дослідження та опису методів товарознавчого, органолептичного, фізико-хімічного й експертного аналізу, що використовувалися для комплексної оцінки якості пива. У третьому розділі досліджено особливості формування ринку пива у світі та в Україні. Проведено товарознавчі дослідження асортименту пива, представленого в мережі супермаркетів «Сільпо», а також здійснено експертну оцінку його якості відповідно до чинних нормативних вимог. Проаналізовано сучасні методи дослідження якості пива, зміни його властивостей у процесі зберігання та основні способи запобігання фальсифікації пивної продукції. За результатами проведеного дослідження сформульовано висновки щодо стану та тенденцій розвитку асортименту й якості пива на споживчому ринку України, а також розроблено практичні рекомендації з удосконалення товарознавчої та експертної оцінки пивної продукції.
Commodity studies of the assortment and quality assessment of beer
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою «Товарознавство та комерційна діяльність» зі спеціальності 076 «Підприємництво та торгівля». – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2026.
Keywords: пиво; асортимент; якість; споживні властивості; товарознавча експертиза; фальсифікація; пакування; зберігання