ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ НА РИНКУ НЕРУХОМОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - ПОПАДИНЕЦЬ Назарій Миколайович; ЯХНО Тетяна Петрівна; ПІХ Марія Зіновіївна (Державний біотехнологічний університет., 2025)
У статті розглянуто особливості функціонування ринку нерухомості України в умовах воєнного стану та роль малого і середнього підп-риємництва у збереженні економічної активності територій. Підкреслено, що ринок нерухомості є просторово організованою системою, у межах якої здійснюється розподіл і використання майнових активів, необхідних для забезпечення життєдіяльності населення, розміщення виробництва і розвитку комерційної інфраструктури. Обґрунтовано, що вплив повномасштабної війни призвів до суттєвого переформатування попиту і про-позиції на ринку нерухомості, зміни логістики розміщення бізнесу, посилення регіональної диференціації та зростання потреби в оперативній мо-більності просторових ресурсів. Встановлено, що МСП, як найбільш гнучка група економічних агентів, забезпечують підтримання підприємницької активності, однак водночас є надзвичайно вразливими до ризиків втрати майна, зростання вартості оренди, порушення інвестиційних відносин і нестабільності правового середовища. Проаналізовано основні нормативно-правові акти, що регулюють орендні, будівельні, компенсаційні та реєст-раційні процедури в умовах воєнного стану, а також інструменти державної підтримки МСП, зокрема пільгові програми кредитування, механізми релокації підприємств, компенсаційні інструменти за знищене або пошкоджене майно та спрощені процедури введення об’єктів в експлуатацію. Показано, що важливим напрямом забезпечення стабільності ринку є цифровізація реєстраційних дій і відновлення доступу до державних реєстрів, що сприяє прозорості транзакцій і гарантіям прав власності. Окрему увагу приділено ролі територіальних громад як базових суб’єктів просторової політики, які створюють інфраструктурні умови для розміщення бізнесу, розвиток бізнес-парків, хабів і локацій для релокованих підприємств. Доведено, що ефективна підтримка МСП у сфері нерухомості має бути багаторівневою та диференційованою залежно від типу територій, а за-безпечення доступу до майнових ресурсів є основною умовою відновлення економіки та підвищення стійкості регіонів у повоєнний період.
Попадинець Назарій Миколайович, Яхно Тетяна Петрівна, Піх Марія Зіновіївна. 03.09.2025. Державне регулювання підприємств малого та середнього бізнесу на ринку нерухомості в умовах воєнного стану. Журнал "Актуальні проблеми інноваційної економіки та права". 2025 / #5. 6-11pp. https://doi.org/10.36887/2524-0455-2025-5-1
Keywords: державне регулювання; управління; малий і середній бізнес; механізми регулювання; соціально-економічний розвиток; релокація; ринок нерухомості; інвестування; підприємства; інноваційні підходи; конкурентоспроможність; нерухо-мість; житлове будівництво; сталий розвиток; ефективність