Механізм управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства сфери послуг - Гелей Яніна Євгенівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2022)
У кваліфікаційній роботі досліджено теоретико-методичні засади управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємств сфери послуг. Розглянуто управління зовнішньоекономічною діяльністю як основу забезпечення ефективного функціонування суб’єкта ЗЕД. Через наукову полеміку уточнено зміст поняття «зовнішньоекономічна діяльність підприємства» та «зовнішньоекономічна діяльність підприємства сфери послуг». Проаналізовано стратегію як основну компоненту управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства та досліджено механізм здійснення управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємств сфери послуг. За матеріалами офіційної статистики за 2018-2020 роки проведено аналіз стану та динаміки розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємств України. Охарактеризовано макроекономічні передумови забезпечення функціональності системи управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства в Україні. Надано характеристику зовнішньоекономічної діяльності ТОВ «Актуал». Здійснено аналіз стану управління зовнішньоекономічною діяльністю ТОВ «Актуал» в 2018-2020 рр. та оцінку ефективності управління. Здійснено прогнозування зовнішньоекономічної діяльності підприємства в контексті вдосконалення системи стратегічного управління. Запропоновано напрями удосконалення механізму управління ефективністю зовнішньоекономічною діяльністю підприємства. Обґрунтовано структурно- логічну та функціональну модель управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства сфери послуг. Рекомендації прийняті до впровадження ТОВ «Актуал» (довідка про впровадження № 23/01-10 від 15.01.2022 р.). Результати дослідження апробовані на 2 науково-практичних конференціях та відображені у науковій статті.
The mechanism of management of foreign economic activity of the enterprises of sphere of services
Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» за освітньо-професійною програмою «Міжнародна економіка» зі спеціальності 051 «Економіка». – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2022.
Keywords: зовнішньоекономічна діяльність підприємства; управління ЗЕД; стратегія ЗЕД; механізм управління; ефективність управління ЗЕД