СИСТЕМАТИЗАЦІЯ МЕТОДІВ РЕГУЛЮВАННЯ НБУ ДІЯЛЬНОСТІ НЕБАНКІВСЬКИХ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ - Копилюк Оксана Іванівна, Фостяк Ігор Васильович (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
У статті представлено аналіз термінології та авторське визначення терміну "небанківська фінансова уста-нова". На основі дослідження вітчизняної нормативно-правової бази та підходів інституцій ЄС до регулюван-ня ринку небанківських фінансових установ запропоновано систематизацію методів їх регулювання з боку НБУ. Відзначено, що характерними ознаками небанківських фінансових установ є: належність до фінансового ринку як надавача послуг, функціонування на підставі ліцензування, надання фінансових послуг, які не на-лежать до банківських, впровадження ризикорієнтованого підходу та систем моніторингу, вагомий вплив на зростання системних ризиків через тісний зв'язок банківського та небанківського секторів, вплив на розвиток економіки країни через наявний інвестиційний потенціал, гнучкість у впровадженні технологічних інновацій, диверсифікованість форм, методів та інструментів державного регулювання та нагляду.
SYSTEMATIZATION OF METHODS OF NBU REGULATION OF THE ACTIVITIES OF NON-BANKING FINANCIAL INSTITUTIONS
Економіка та суспільство. 2025. Вип. 79.
Keywords: небанківська фінансова установа; регулювання; нагляд; кредитна спілка; ломбард; фінансова установа; страхова компанія