Політика протидії відмиванню коштів із використанням офшорних юрисдикцій як чинник зміцнення фінансової безпеки держави - Лупак Р. Л.; Наконечна Н. В.; Куницька-Іляш М. В. (Західноукраїнський національний університет, 2021)
Вступ. Для зниження податкових виплат суб’єкти бізнесу використовують все частіше недобросовісні інструменти, зокрема офшорні юрисдикції, які завдяки пільговим умовам ефективно дозволяють відмивати кошти. Для зміцнення фінансової безпеки держави повинна реалізовуватися політика, що протидіятиме таким тенденціям та стимулюватиме розвиток справедливої конкуренції на внутрішньому фінансовому ринку. Дієвість відповідної державної політики насамперед обумовлена визначенням комплексу методів та інструментів, на яких базуватимуться процеси її реалізації та коректування. Метою статті є наукове обґрунтування концептуальних характеристик і практичних рекомендацій для розроблення і реалізації політики протидії відмиванню коштів із використанням офшорних юрисдикцій, забезпечуючи зміцнення фінансової безпеки держави. Результати. Охарактеризовано передумови, що визначають якість управління грошовим оборотом в державі та відносно цього рівень її фінансової безпеки. Виділено пріоритетне значення дієвості державної політики протидії відмиванню коштів із використанням офшорних юрисдикцій в контексті забезпечення фінансової безпеки держави. У статті обґрунтовано змістовні характеристики щодо формування системних передумов протидії відмиванню коштів, що стосуються монетарної політики, зовнішньоторговельних відносин, інноваційно-технологічного та інституційно-інвестиційного розвитку, забезпечення конкурентоспроможності та імпортонезалежності держави. Визначено базовий набір методів (інституційно-правовий, адміністративно-організаційний, фінансово-інвестиційний, соціально-психологічний) і відповідно до них інструментів, що доречно впроваджувати насамперед на початкових етапах реалізації державної політики протидії відмиванню коштів у аналізованій сфері. Висновки. Запропонований склад методів та інструментів державної політики протидії відмиванню коштів із використанням офшорних юрисдикцій дозволяє визначити характеристики, за якими можливо достовірно сформувати висновки про успішне зміцнення фінансової безпеки держави.
Anti-money laundering using offshore jurisdictions policy as a factor strengthening the financial security of the state
Український журнал прикладної економіки. - Том. 6. № 1. - 2021.
Keywords: офшорні юрисдикції; офшоризація; фінансова безпека; державна політика; відмивання коштів