ЦІННІСНО-ПРАВОВІ КОНСТАНТИ ПРАВОСУДДЯ КРІЗЬ ПРИЗМУ ПРИНЦИПІВ ПЕРЕХІДНОГО ПРАВОСУДДЯ ТА ГРОМАДСЬКОЇ УЧАСТІ У СУДОЧИНСТВІ - Котуха Олександр Степанович (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
У статті досліджено ціннісно-правові константи правосуддя крізь призму принципів перехідного правосуддя та громадської участі у судочинстві. Окреслено основні засади винесення судових рішень. Зазначено, що судова система України є важливою складовою механізму здійснення правосуддя в державі. Вона забезпечує захист та відновлення порушених прав і свобод через розгляд справ та винесення справедливих рішень судами. правосуддя є ключовою функцією судової влади, яка забезпечує справедливий та законний розгляд справ у суді, а також захист прав та свобод громадян. У той же час правосуддя може розглядатися і як діяльність суду (судочинство), що здійснюється у відповідно до вимог справедливості щодо забезпечення ефективного відновлення порушених прав. У такому разі йдеться про теологічне розуміння правосуддя тобто про правосуддя як певну мету, ціль, призначення. Правосуддя може сприйматися через призму різних значень: як діяльність, як ціль і як принцип. Правосуддя має стати результатом ефективної та справедливої діяльності суду. Наголошено, що у сучасних умовах розвитку демократичного суспільства правосуддя набуває особливої соціальної цінності, яка зумовлена його призначенням у сучасній державі. існує багато випадків, коли рішення по справі виноситься з порушенням принципів рівності, справедливості чи незалежності. Відбувається свідоме ігнорування норм права, закону, внаслідок чого приймаються незаконні рішення, що не може бути визнано правосуддям. Водночас, правосуддя є соціальною цінністю та одним із важливих та атрибутивних напрямів держави, це те – до чого держава в особі уповноважених органів має прагнути аби стати незалежною, демократичною та правовою. Ось саме такі випадки мають місце в системі перехідного правосуддя. З огляду на трансформаційні процеси в сучасному українському суспільстві на особливу увагу заслуговує концепт перехідного правосуддя, або правосуддя перехідного періоду, яке позиціонується як необхідна умова для подолання спадщини репресивних режимів минулого та досягнення суспільного консенсусу у постконфліктних суспільствах. Зроблено висновок, що цінність правосуддя ґрунтується на принципах пріоритетності суспільних інтересів, прав, свобод та інтересів кожного члена суспільства. При цьому має бути забезпечений рівний доступ громадян до правосуддя, їхня активна участь у вирішенні судових справ, тобто шляхом активної громадської участі у правосудді. Забезпечення рівного доступу громадян України до правосуддя та їх активна участь у вирішенні судових справ, зокрема через громадську участь, є важливими аспектами демократичного судочинства. Це передбачає створення умов, за яких кожен громадянин України має можливість звертатися до суду та брати участь у судових процесах, а також можливість впливати на судові рішення через громадські механізми.
VALUE-LEGAL CONSTANTS OF JUSTICE THROUGH THE PRINCIPLES OF TRANSITIONAL JUSTICE AND PUBLIC PARTICIPATION IN THE JUDICIAL PROCEEDINGS
Юридичний науковий електронний журнал. №5. 2025
Keywords: права людини; цінності; ціннісно-правові константи; правосуддя; судочинство; перехідне правосуддя; інституційні реформи; істина; громадська участь у судочинстві; воєнний стан; міжнародні стандарти; люстрація