ОСОБЛИВОСТІ ВИБОРУ ПРАВА, ЩО ЗАСТОСОВУЄТЬСЯ ДО ДОГОВОРУ - Котуха Олександр Степанович; Чабан Олена Михайлівна (Гельветика, 2020)
У статті досліджуються особливості вибору права, застосовуваного до договору. Зазначене питання постає тільки за наявності іноземного елемента у правовідносинах. Виходячи з чинного законодавства, констатується, що застосування права, вибраного сторонами правочину, розглядається як один із принципів міжнародного приватного права, а також як колізійна прив’язка, що входить до структури колізійної норми. Встановлено, що вибір права може здійснюватися за згодою сторін договору із дотриманням вимог права держави місця укладення договору. Також визначати застосовуване право може суд або інший компетентний орган у разі відсутності згоди сторін. У такому випадку застосовується право держави суду. Встановлені межі застосування принципу автономії волі. Законом може бути заборонений вибір права до договору. Акцентується увага, що вибір застосовуваного права не є обов’язковим для сторін за договором. Визначена низка вимог законодавства, яких сторони мають дотримуватися, реалізую чи суб’єктивне право на вибір застосовуваного права до змісту правових відносин, що виникають на підставі договору. Вказується, що вибір застосовуваного права за згодою сторін повинен мати певну форму виразу волі сторін у договорі. Обґрунтовується, що сторони для регулювання правовідносин за договором до переліку можливого вибраного права можуть включити не тільки право договірних сторін, а й право третьої держави. Визначаються випадки зворотної дії вибраного права. Аналізуються особливості визначення права, що підлягає застосуванню до договору за відсутності згоди сторін про вибір права, згідно з колізійними нормами законодавства про міжнародне при ватне право, міжнародними договорами України. Роз’яснюються особливості застосування принци пу найбільш тісного зв’язку із правочином, який є визначальним у разі відсутності явно вираженої волі сторін договору щодо застосовуваного права. При цьому береться до уваги право сторони, що має здійснити виконання за договором, зокрема її місце проживання (для фізичної особи) або місцезнаходження (для юридичної особи). Визначається сфера дії права, що застосовується до договору. Обґрунтовується, що обсяг дії застосовуваного права не обмежений тільки змістом правових відносин. Сфера дії компетентного права визначається у законодавстві про міжнародне приватне право в імперативному порядку і застосовується як у разі вибору права за згодою сторін, так і в разі визначення права за відсутності згоди сторін.
FEATURES OF THE CHOICE OF THE LAW APPLICABLE TO THE CONTRACT
Підприємництво, господарство і право. №2(288), 2020.
Keywords: іноземний елемент; автономія волі; прямо виражена воля; обхід закону; сфера дії застосовуваного права