АНАЛІЗ І ФОРМАЛІЗАЦІЯ КРИТЕРІЇВ ДЛЯ ВИБОРУ ЕКОСИСТЕМИ РОЗРОБКИ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Олійник Роман Володимирович, Костирко Василь Степанович (Гельветика, 2025)
Сучасна розробка програмного забезпечення вимагає ретельного підбору інструментів для створення програмного продукту, та повинна враховувати такі критерії, як функціональність, продуктивність, масштабованість та безпеку. Мета цієї статті полягає в дослідженні критеріїв вибору інструментів, платформ і технологій, що дозволяє здійснити перехід від вибору обмеженої інфррастурктури до вибору комплексної екосистеми розробки програмних продуктів. Методика дослідження передбачає розгляд різноманітних інструментів і фреймворків, зокрема для web- і мобільних застосунків: React Native, Flutter та Ionic з фокусом на характеристики, що визначають вибір платформи (швидкодія, доступ до функцій пристроїв, підтримка інструментів розробки тощо). Показано, що вибір інфраструктури має великий вплив на успішність проєктів, оскільки технічні обмеження можуть призвести до додаткових витрат і зниження ефективності розробки. Наукова новизна дослідження полягає у систематизації критеріїв вибору екосистеми розробки програмного забезпечення, що сприяє ефективності створення програмних рішень, здатних задовольнити вимоги розроблюваного програмного продукту. Вперше запропоновано обґрунтування вибору екосистеми не лише на основі технологічних характеристик, але й з огляду на потреби команд, їх досвід і витрати на розробку. Практична значимість дослідження полягає в тому, що розроблені рекомендації дозволяють фахівцям у галузі програмної інженерії оптимізувати вибір екосистеми для розробки програмного забезпечення, враховуючи специфіку проєктів і вимоги до кінцевого продукту. Результати можуть бути використані як орієнтир для стартапів і компаній, що займаються мобільною розробкою, для вибору найбільш якісних інструментів і платформ, а також для ефективного управління процесом розробки з максимальним збереженням ресурсів. Узагальнення вибору екосистеми для розробки програмного забезпечення є комплексним процесом, який враховує технічні, бізнесові та користувацькі вимоги, а формалізація критеріїв вибору платформ та інструментів є важливою для забезпечення ефективності розробки та досягнення оптимальних результатів у проєктах.
ANALYSIS AND FORMALIZATION OF CRITERIA FOR SELECTING A SOFTWARE DEVELOPMENT ECOSYSTEM.
Збірник наукових праць Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова № 1 (499) 2025
Keywords: фреймворк; екосистема; критерії розробки; платформа; Ionic; Native; Web App; Hybrid