Інноваційні стратегії міжнародного бізнесу в умовах інтеграції та глобалізації - Задорожна Юлія Романівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
У роботі розглянуто теоретичні засади інноваційного розвитку та інноваційної діяльності. З’ясовано сутність наукових концепцій, що описують еволюцію теорій форм взаємодії в процесі інноваційного розвитку, та підходи до класифікації інновацій. Окреслено передумови розроблення інноваційних стратегій підприємницькими структурами, складові інноваційної стратегії компанії, основні види інноваційних стратегій та їх зміст. Розглянуто сучасні інноваційні стратегії міжнародного бізнесу, що використовуються міжнародними компаніями (традиційна інноваційна, залежна інноваційна, змішана, оборонна, опортуністична, імітаційна, наступальна). З’ясовано особливості інноваційної діяльності країн в умовах глобалізації та інтеграції. Розглянуто інноваційні та технологічні критерії економічного розвитку країн, зокрема складові Глобального інноваційного індексу та позиції України. Здійснено аналіз витрат на науково-дослідницькі та дослідно-конструкторські роботи у світовому та європейському вимірі. Проведено аналіз валових внутрішніх витрат на НДДКР окремих країн світу, зокрема країн-членів ЄС. Розглянуто основні положення діючої європейської інноваційної програми ЄС. Проведено економетричний аналіз кластеризації країн ЄС за показниками інноваційної діяльності та патентної активності. Обґрунтовано пріоритети розвитку інноваційних процесів в Україні в сучасних умовах. З’ясовано ключові показники технологічного сектору України, стан інновацій в середовищі виробничих підприємств, цінність вітчизняної екосистеми ІТ, нові виклики та потенційні можливості розвитку технологічного сектору. Виокремлено перспективи розвитку стратегій інноваційного розвитку вітчизняних компаній, рейтингів найбільш інноваційних компаній України. Обґрунтовано пріоритетні напрями підтримки інноваційної діяльності та складові відновлення національної економіки на інтелектуально-інноваційних засадах
Innovative strategies of international business in conditions of integration and globalization
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою “Міжнародні економічні відносини” зі спеціальності “Міжнародні економічні відносини”. – Львівський торговельно -економічний університет. Львів. 2025
Keywords: інновації; технології; інноваційні стратегії; науководослідницькі та дослідно-конструкторські роботи