Ефект «локомотива» в економіці України - Брик Юліан Ярославович (Львівський торговельно-економічний університет, 2023)
В роботі розглянуто питання відновлення економіки України, а також проблематику виявлення галузей, що можуть стати локомотивом економічного відновлення та практику використання даного механізму в міжнародній практиці. Досліджено які сфери економіки стали драйверами економічного розвитку в інших країнах світу та заходи економічної політики держави, що сприяли та підсилювали дані процеси. Проведено аналіз зовнішньоекономічних та зовнішньоторговельних зв’язків України, їх стану та структури. Розглядається можливість зовнішньої торгівлі забезпечити економічне зростання економіки країни. Досліджується світовий досвід і теоретичні концепції взаємозвязку цих показників. Спостерігається переважно позитивний зв'язок, особливо для країн, що мають передумови для економічного розвитку. Проведене емпіричне дослідження на прикладі України підтвердило гіпотезу. Другий розділ присвячено аналізу галузей економіки України які можуть в швидкій перспективі забезпечити значні обсяги експорту та, в свою чергу, сприяти розвитку суміжних галузей. Це такі як сільське господарство та виробництво продуктів харчування, промислове виробництво, зокрема, металургія, машинобудування та хімічна промисловість, а також обороннопромисловий комплекс. Відзначається важливість врахування в процесі реформування таких факторів як вимоги «зеленої» економіки, розвиток виробництва на засадах Індустрії 4.0, перехід від сировинного до високотехнологічного експорту та підготовка відповідно висококваліфікованої робочої сили.
The "locomotive" effect in the Ukrainian economy
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою “Міжнародні економічні відносини” зі спеціальності “Міжнародні економічні відносини”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2023.
Keywords: ефект локомотива; зовнішня торгівля; інструмент зовнішньої політики; «зелена» економіка; Індустрія 4.0