Реалізація макроекономічних досліджень в середовищі пакету Maple - Муха Віктор Володимирович (Львівський торговельно-економічний університет, 2022)
Дипломний проєкт присвячено дослідженню можливостей використання математичного пакету Maple для реалізації макроекономічних досліджень. Актуальність теми зумовлена зростанням складності макроекономічних процесів, необхідністю обробки великих обсягів даних та потребою у наочному моделюванні й візуалізації результатів економічного аналізу. У сучасних умовах ефективне проведення макроекономічних досліджень практично неможливе без застосування комп’ютерної підтримки та спеціалізованих інструментальних програмних засобів. Метою проєкту є розгляд питань, пов’язаних із проведенням макроекономічних досліджень з використанням засобів пакету Maple, а також розробка програмного забезпечення для моделювання та графічної інтерпретації макроекономічних процесів. Об’єктом дослідження є середовище Maple, а предметом — його інструментальні засоби для реалізації макроекономічних досліджень. У роботі розглянуто макроекономіку як науку, проаналізовано основні макроекономічні показники та методи їх дослідження, особливу увагу приділено математичному моделюванню. Проведено порівняльний аналіз математичних пакетів і обґрунтовано доцільність використання Maple завдяки його символьним, чисельним та графічним можливостям. У практичній частині реалізовано макроекономічні моделі, зокрема моделювання сукупного попиту та пропозиції, аналіз впливу фіскальної політики, а також дослідження розподілу національного доходу з використанням графічних засобів Maple. Отримані результати підтверджують ефективність застосування пакету Maple для макроекономічних досліджень і демонструють можливість інтерактивного аналізу, візуалізації та інтерпретації економічних процесів. Розроблене програмне забезпечення може бути використане в навчальному процесі під час вивчення дисципліни «Макроекономіка» для побудови графічних розв’язків задач і наочного пояснення теоретичних положень.
Implementation of macroeconomic research in the Maple package environment
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня "бакалавр" за освітньо-професійною програмою "Комп'ютерні науки" зі спеціальності 122 "Комп'ютерні науки". – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2022.
Keywords: макроекономіка; математичне моделювання; комп’ютерна математика; Maple; економічні дослідження