ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ:ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ В УКРАЇНІ - Свиноус І. В.; Левандівський О. Т.; Ібатуллін М. І.; Мединська Тетяна Володимирівна; Гаврик О. Ю. (ТОВ "ДКС Центр", 2024)
У статті розглядаються основні напрями податкової політики місцевого самоврядування розвинених країн з погляду перспектив застосування зарубіжного досвіду у Україні, з прикладу США, Німеччини. Узагальнюючи досвід та традиції, що склалися у найбільш розвинених країнах до кінця XX ст. у справі реформування податкових систем, можна зробити висновок, що у місцевому рівні зростає роль податків як самостійних джерел доходів бюджету. Це з збільшенням кількості громадських функцій місцевого самоврядування. Крім того, за рахунок збільшення податкової бази розширюються можливості органів місцевого самоврядування у справі фінансо вого забезпечення. У місцевих бюджетів з'являється більше можливостей самофінансування, що позитивно позначається на соціально-економічному становищі місцевої території. Самостійна податкова політика на місцях дозволяє органам місцевого самоврядування не лише здійснювати свою традиційну діяльність у сфері освіти, охорони здоров'я, екології, а й брати участь у процесах фінансування та підтримки сприятливого інвестиційного клімату, а також збільшення кількості робочих місць у відповідному регіоні. Доцільність даного аналізу обумовлена необхідністю підвищення ефективності проведеної податкової політики України на місцевому рівні і низьким ступенем осмислення даного питання в сучасній вітчизняній політичній думці. Оцінка досвіду проводилася за такими базовими характеристиками податкової системи: рівні податкової системи, характер та метод оподаткування, склад місцевих податків, ступінь самостійності органів місцевого самоврядування з питань встановлення місцевих податків. За підсумками аналізу досвіду розвинених країн виділяються основні тенденції розвитку податкової політики місцевого самоврядування України: проведення самостійної податкової пол ітики на місцевому рівні, що дозволяє збільшити фінансово-економічну самостійність територіального освіти, і навіть одночасна реалізація принципу бюджетного федералізму. Таким чином, вивчення та адаптивне застосування досвіду податкової політики та склалася в зарубіжних країнах з розвиненою економікою практики у сфері встановлення та стягування податків дозволить вивести податкову систему України на якісно новий рівень розвитку з тенденцією нарощування обсягів податкового потенціалу та успішного зростання економіки країни.
FOREIGN EXPERIENCE OF TAX POLICY OF LOCAL GOVERNMENT BODIES: PROSPECTS OF APPLICATION IN UKRAINE
Агросвіт. №10, 2024. С. 20-25
Keywords: податкова політика; податкова система; місцеве самоврядування; досвід розвинених країн; США; Нісеччина