ОРГАНІЗАЦІЙНО-ФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ДІЯЛЬНІСТЮ СУБ'ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Копилюк Оксана Іванівна, Музичка Олександра Миронівна (Хмельницький університет управління та права, 2022)
Запропоновано розглядати антикризове управління суб’єктом господарювання на основі системного підходу, згідно з яким суб’єкт за допомогою специфічного організаційно-фінансового механізму здійснює діагностику та моніторинг кризових явищ і загроз, забезпечуючи ефективність та зростання вартості суб’єкта господарювання з урахуванням ризик-орієнтованого підходу. Обґрунтовано, що антикризове управління повинно реалізовувати стратегічний цільовий орієнтир «витрати на подолання кризи повинні бути меншими, ніж витрати на санацію та ліквідацію суб’єкта господарювання». Доведено, що антикризове управління як безперервний процес менеджменту на підприємстві має превентивний, антиципативний, реактивний та реабілітаційний характер. Запропоновано організаційно-фінансовий механізм антикризового управління розглядати як сукупність методів, інструментів, форм та важелів реалізації превентивних та реактивних заходів антикризового управління на основі суб’єктно-об’єктних відносин, за допомогою яких досягається визначена цільова спрямованість — забезпечення, відновлення ефективності й підвищення вартості суб’єкта господарювання. Конкретизовано суб’єкти та об’єкти антикризового управління. До суб’єктів віднесено керівництво підприємством залежно від форм власності та стану корпоративного управління. Об’єктом управління визначено потенційні, реальні та гостропереборювальні кризові явища. Методи антикризового управління конкретизовано в рамках тактичних та стратегічних. До інструментів антикризового менеджменту віднесено зниження загальноадміністративних витрат, оптимізацію організаційної структури, реструктуризацію активів підприємства, перепрофілювання, ліквідацію дебіторської заборгованості, SWOT-аналіз, PEST-аналіз. Відзначено, що реалізація організаційно-фінансового механізму антикризового управління суб’єктів господарювання повинна забезпечувати передбачення кризи та ідентифікацію потенційних ризиків, загроз та небезпек, оцінку фінансово-економічного стану підприємства, його вартості, розробку плану антикризових заходів за рахунок мобілізації внутрішніх джерел, впровадження заходів фінансового оздоровлення та санації, реорганізацію, ліквідацію підприємства, контролінг, моніторинг та оцінювання антикризового менеджменту.
ORGANIZATIONAL AND FINANCIAL MECHANISM OF ANTI-CRISIS MANAGEMENT OF BUSINESS ENTITIES
Університетські наукові записки. 2022. № 1-2. С. 8-16.
Keywords: криза; антикризове управління; організаційно-фінансовий механізм; превентивний менеджмент; реактивний менеджмент