ПІДГОТОВКА ДО ЗМІН ПЕРСОНАЛУ ЯК ВАЖЛИВА СКЛАДОВА РЕАЛІЗАЦІЇ ФУНКЦІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ ПЛАНУВАННЯ - Фединець Наталія Іванівна, Саврас Ірина Зіновіївна (Ефективна економіка. 2025. № 7., 2025)
У статті авторами розглянуто особливості реалізації функції менеджменту планування на підприємствах. Зазначено, що в умовах кризи ефективному плануванні перешкоджають ряд чинників. Найсуттєвішими з яких з є складність прогнозування економічних явищ та показників на мікро та макрорівнях, нестача ресурсів, недостатня компетентність керівного складу. Заплановані зміни вітчизняних підприємств охоплюють широкий спектр стратегічних напрямків і засвідчують поступовий перехід від кризового управління до проактивного розвитку. Одним із головних векторів трансформації є диверсифікація ринків та вихід за межі України. Обґрунтовано важливість підготовки персоналу до змін для ефективної реалізації функції менеджменту планування на підприємстві. В умовах воєнного стану та розвитку кризових явищ підготовка персоналу до змін повинна містити дві основні компоненти - професійну компетентність персоналу та психологічну готовність до змін.
PREPARATION FOR PERSONNEL CHANGES AS AN IMPORTANT COMPONENT OF THE IMPLEMENTATION OF THE PLANNING MANAGEMENT FUNCTION
Фединець Н.І., Саврас І.Р. Підготовка до змін персоналу як важлива складова реалізації функції менеджменту планування. Ефективна економіка. №7. 2025. DOI: http://doi.org/10.32702/2307-2105.2025.7.55
Keywords: зміни; планування; менеджмент; персонал; функції менеджменту