ВПЛИВ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПРІОРИТЕТНИХ ГАЛУЗЕЙ ЕКОНОМІКИ НА СТАН ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Свидрук Ірена Ігорівна, Ільчишин Степан Михайлович (Хмельницький національний університет, 2023)
Статтю присвячено проблемі забезпечення фінансово-економічної безпеки пріоритетних галузей економіки України, яка гостро постає у період захисту суверенітету держави через військову агресію рф. Накладання фінансово-економічних шоків довоєнного періоду посилює виклики і загрози фінансово-економічного характеру на шляху післявоєнного відновлення економіки. Мета статті полягає у формуванні методологічної основи для проведення дослідження взаємовпливу результатів діяльності пріоритетних галузей економіки та рівня фінансово-економічної безпеки України. Представлене дослідження започатковує науковий напрям, який дозволить чітко планувати стратегічні орієнтири забезпечення фінансово-економічної безпеки пріоритетних галузей економіки України. Структурно-динамічне дослідження соціально-економічних показників діяльності пріоритетних галузей дозволило сформувати матрицю регресорів для визначення факторного впливу на динаміку фінансово-економічної безпеки. Досліджено гіпотези і статистично підтверджено існування залежностей, що підтверджує доцільність використання запропонованої методологічної основи дослідження. З’ясовано, що найбільший позитивний вплив на динаміку показників фінансово-економічної безпеки мали темпи зростання обсягів реалізованої продукції в галузі промисловості та темпи зростання кількості зайнятих працівників в торговельній галузі, негативний – темпи зростання обсягів реалізованої продукції в загальному по економіці України та темпи зростання кількості зайнятих працівників в галузі сільського господарства. Подальші дослідження в обраному напрямку запропоновано сконцентрувати на розробленні деталізованої метричної основи з врахуванням впливу факторів макроекономічного рівня.
IMPACT OF THE FUNCTIONING OF PRIORITY SECTORS OF THE ECONOMY ON THE FINANCIAL-ECONOMIC SECURITY OF UKRAINE
Keywords: рівень фінансово-економічної безпеки; соціально-економічний розвиток; пріоритетні галузі економіки; післявоєнна відбудова України; методика оцінювання; факторний вплив; структурно-динамічний аналіз