Управлінський контроль у менеджменті організації - Букартик Юрій Васильович (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
У роботі опрацьовано погляди науковців на різні аспекти застосування управлінського контролю. З’ясовано сутність та мету управлінського контролю, технології застосування і результативність. Запропоновано визначати контроль як систему контрольних дій, тому що саме це словосполучення є узагальнюючим і в той же час якомога повно відображає зміст контролю в менеджменті. Виявлено, що цифровізація процедур контролювання дозволяє отримати точніші оцінки ефективності і ухвалювати обґрунтовані управлінські рішення. З’ясовано особливості, спільні риси і відмінності стратегічного і операційного управлінського контролю. Проаналізовано діяльність промислового підприємства, яке функціонує на ринку будівельних матеріалів. Виявлено особливості впливу організаційної побудови на результативність управлінського контролю. Проаналізовано практичне застосування технології поєднаного контролю витрат і результатів по кожній дільниці. Виявлено фінансові проблеми підприємства, які не дозволяють йому повноцінно здійснювати заплановану діяльність. Водночас засвідчено прибутковість діяльності як маяк правильного напряму контролю щодо балансування між доходами і витратами. Проаналізовано особливості стратегічного контролювання, побудованого на системі цілей підприємства. Відстежено особливості контролю за договірних відносин з контрагентами. Досліджено деталі організації оперативного контролю, виявлено недоліки, зокрема застарілість методів збирання і обробки інформації. Запропоновано звернути увагу на інноваційні способи управління процесами контролювання, які не гальмують творчу ініціативу, а навпаки, можуть сприяти створенню інноваційних ідей. Рекомендовано запровадження елементів вертикального вирівнювання і розподіленого схвалення в управлінський контроль. Запропоновано реорганізувати організаційну побудову за дивізіональною схемою за видами продукції. Розраховані показники ефективності підтверджують доцільність пропонованих змін. Рекомендовано деталізувати функції управлінського персоналу з організацією розподілу компетенції між директором та його заступниками, а також між підрозділами на основі функціонально-структурного підходу. Рекомендовано застосовувати засоби дисциплінарного і матеріального впливу, об’єктивно оцінювати діяльність працівників. Запропоновано впроваджувати інноваційні цифрові методи контролювання роботи працівників для оптимізації програм адаптації і моніторингу залученості за допомогою регулярних звітів для менеджерів. Рекомендовано проводити навчання за результатами щорічного моніторингу відповідності, а також постійно за такими питаннями, як безпека на робочому місці, різноманітність та залучення. Запропоновано здійснити цифрову трансформацію в процесах управління персоналом для створення більш ефективного і привабливого робочого середовища, підвищення загальної ефективності праці. Запропоновано заходи з оптимізації мотиваційних програм. Загальний економічний ефект наданих пропозицій становитиме 4091,4 тис. грн.
Management control in the management of the organization
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти другого (магістерського) рівня за освітньо-професійною програмою «Менеджмент» спеціальності 073 «Менеджмент». – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025
Keywords: управлінський контроль; функція контролювання; функціонально-структурний підхід; менеджмент; стратегічний і тактичний контроль; персонал