Стиль керівництва та його ефективність - Мамай Сергій Володимирович (Львівський торговельно-економічний університет, 2022)
Метою роботи є вивчення теоретичного доробку в дослідженні стилю керівництва та організації праці менеджера і розробка практичних рекомендацій з покращення стилю керівництва та організації праці менеджера в діяльності підприємства. В ринкових умовах значно зростає роль і місце саме управлінських кадрів, які покликані забезпечувати збір, систематизацію, передачу й обробку інформації, розробку або підготовку команд по управлінню всіма бізнес-процесами й реалізацію підготовлених рішень. Таким чином, роль управлінської праці, стилю керівництва є однією з найбільш актуальних задач, вирішення якої забезпечує стійке положення підприємства на ринку і його динамічний розвиток. Саме управлінські кадри забезпечують будь-якій структурі стабільний стан, необхідний для адаптації до зовнішніх умов, що змінюються, визначення нових цілей у розвитку організації й шляхів досягнення цих цілей. У кожній організації відбувається горизонтальний та вертикальний поділ праці, у процесі яких керівники отримують повноваження, тобто право впливати на поведінку підлеглих для забезпечення цілей діяльності організації. Наявність права впливати на діяльність підлеглих є неодмінною передумовою управління, але вона не гарантує ефективності такого впливу. Є різні способи реалізації цього права: від жорсткого автократичного до найменшого (ліберального) втручання в діяльність підлеглих. Кожний з цих способів широко використовують на практиці. Переважна частина наведених визначень «стилю керівництва» зводиться до сукупності характерних для менеджера прийомів і способів вирішення задач управління, тобто стиль керівництва розглядають як систему постійно застосовуваних методів керівництва. Організації, що досягають успіху, відрізняються від інших головним чином тим, що мають більш динамічне керівництво.
Leadership Style and Its Effectiveness
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “бакалавр” за освітньо-професійною програмою “Менеджмент” зі спеціальності 073 “Менеджмент”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2022.
Keywords: стилі керівництва; лідерство; влада; особисті якості; поведінковий підхід; ситуаційний підхід; ліберальний; демократичний; авократичний; управлінська праця