Детермінанти та шляхи розвитку імпорту продовольчих товарів в Україні - Гебович Денис Тарасович (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена вивченню особливостей імпорту продовольчих товарів в контексті економічної безпеки України та євроінтеграції. Охарактеризовано сутність та необхідність імпорту продовольчих товарів. За матеріалами офіційної статистики України досліджено сучасний стан виробництва та споживання продовольчих товарів в Україні як тригера розвитку їх імпорту. Через наукову полеміку уточнено сутність поняття "імпортні операції з товарами". Охарактеризовано теоретико-методичний інструментарій дослідження імпорту продовольчих товарів. Розроблено методичну послідовність аналітичної роботи з дослідження імпорту продовольчих товарів країни. За матеріалами офіційної статистики України та міжнародної статистики проведено аналіз обсягів імпорту продовольчих товарів Україною та його розвитку в 2020-2024 роках. Досліджено тенденції зміни товарної та географічної структури імпорту продовольчих товарів в Україну в 2020-2024 роках. Особливості імпорту продовольчих товарів на прикладі риби та ракоподібних розглянуто за матеріалами ТОВ "ТД КРАМАР ЛТД". Обґрунтовано шляхи розвитку імпорту продовольчих товарів в Україну в умовах євроінтеграції. Визначено детермінанти розвитку імпорту продовольчих товарів Україною. Визначено напрями реалізації політики імпортозаміщення на ринку сільськогосподарської продукції та готових харчових продуктів України. Обґрунтовано стратегічні пріоритети в імпорті продовольчих товарів в контексті економічної безпеки України. Розглянуто перспективи розвитку імпорту продовольчих товарів з країн Євросоюзу. За допомогою економіко-математичного моделювання зроблено прогноз обсягів імпорту риби та ракоподібних з Норвегії в Україну. Запропоновано напрямки удосконалення імпортної діяльності ТОВ "ТД КРАМАР ЛТД". Результати дослідження апробовані на 2 науково-практичних конференціях та відображені у 1 тезах доповіді.
Determinants and ways of developing food imports in Ukraine
Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти "магістр" за освітньо-професійною програмою "Міжнародна економіка" зі спеціальності 051 "Економіка". – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: імпорт продовольчих товарів; аналіз імпорту; товарна структура імпорту; географічна структура імпорту; детермінанти розвитку імпорту продовольчих товарів; стратегічні пріоритети; перспективи розвитку імпорту продовольчих товарів