Оподаткування предметів розкоші як чинник стабілізаційної політики у відкритій економіці - Остапук Анна Анатоліївна (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
У роботі проведено дослідження ролі оподаткування предметів розкоші, зокрема автомобілів, як інструмента стабілізаційної політики в умовах відкритої економіки. У першому розділі роботи розглянуто сучасний світовий досвід оподаткування автомобілів в таких країнах, як Норвегія та Сінгапур. У ширшому контексті розглянуто особливості функціонування внутрішнього автомобільного ринку під час Другої світової війни (досвід США), що важливо для кращого розуміння реалій військового стану. У другому розділі описано теоретичні аспекти cтабілізуючого впливу податку на предмети розкоші, що має на меті розгляд декількох альтернативних сценаріїв залежно від структурних характеристик відкритої економіки, а також представлено емпіричні моделі попиту на імпорт автомобілів в Україні. Показано, що попит на імпортні автомобілі вагомо залежить від пропозиції грошової маси і обмінного курсу. У третьому розділі запропоновано комплекс заходів щодо реформування податкової політики, спрямованих на стимулювання розвитку вітчизняного автомобільного ринку. Загалом проведене дослідження свідчить про те, що впровадження гнучких податкових інструментів і заходів, адаптованих до специфічних умов українського ринку, дозволить не лише максимізувати фіскальні надходження, але й створити сприятливі умови для сталої економічної трансформації країни.
Taxation of luxury goods as a factor of stabilization policy in an open economy
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “бакалавр” за освітньо-професійною програмою “Міжнародні економічні відносини” зі спеціальності “Міжнародні економічні відносини”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: оподаткування розкоші; стабілізаційна політика; відкрита економіка; автомобільний ринок