Методологічні основи економетричного моделювання у дослідженнях відкритої економіки: інтеграція класичних і сучасних наукових підходів - Полякова Юлія Володимирівна; Миронова Мар'яна Ігорівна; Томич Мар'яна Ігорівна (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
У статті досліджено розвиток методологічних основ застосування економетричного моделювання для вивчення відкритих економічних систем, що набуває особливого значення за сучасних умов соціально-економічних трансформацій та інтеграції національної економіки у міжнародний простір. Здійснено системний аналіз принципів об’єктивності, систематичності та верифікованості в контексті моделювання відкритих економічних систем. Розроблено критерії вибору адекватних економетричних методів відповідно до характеру досліджуваних даних, теоретичного обґрунтування моделі та статистичних властивостей часових рядів. Обґрунтовано послідовність етапів економетричного дослідження відкритої економіки, включаючи постановку проблеми, специфікацію моделі, підготовку даних, оцінювання параметрів і верифікацію результатів. Особливу увагу приділено специфічним проблемам моделювання відкритих економік, таким як ендогенність зовнішніх змінних, волатильність валютного курсу та вплив зовнішніх шоків. Практична значущість результатів полягає у можливості їх використання для підвищення якості економетричних досліджень відкритої економіки й обґрунтування управлінських рішень на макроекономічному рівні.
Methodological Foundations of Econometric Modeling in Open Economy Research: Integration of Classical and Modern Scientific Approaches
Keywords: економетричне моделювання; відкрита економіка; методологія досліджень; регіональний розвиток; глобалізація; індекси економічної активності; економічні шоки; прогнозування