Система регулювання соціально-трудових відносин в організації - Вакаров Олександр Васильович (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
У роботі визначено теоретичні засади регулювання соціально-трудових відносин в організації. Названо принципи та форми регулювання соціально-трудових відносин. Проведено організаційно-економічний аналіз функціонування об’єкта дослідження. Зроблено аналіз системи регулювання соціально-трудових відносин АЗС №ОД50 ТОВ “ОККО-ДРАЙВ”. Охарактеризовано персонал підприємства як основний елемент соціально-трудових відносин. Наведено механізм регулювання соціально-трудових відносин на підприємстві. Запропоновано заходи із формування ефективної системи регулювання соціально-трудових відносин в організації. Наведено варіанти використання сучасних методів управління соціально-трудовими відносинами на досліджуваному підприємстві. Наведено напрями забезпечення ефективної комунікації у формуванні та підтримці трудового колективу підприємства
System of regulation of social and labor relations in the organization
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “бакалавр” за освітньо-професійною програмою “Менеджмент” зі спеціальності 073 “Менеджмент”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: персонал; соціально-трудові відносини; структура управління персоналом; HR-технології