ЧАСТИНКИ ПРИРОДНОГО КЛИНОПТИЛОЛІТУ, ЛЕГОВАНІ ЙОНАМИ ПЕРЕХІДНИХ МЕТАЛІВ, ПОТЕНЦІЙНО ПРИДАТНІ ДЛЯ ВЛОВЛЮВАННЯ КЛІТИН І МАКРОМОЛЕКУЛ - Ольга КЛЮЧІВСЬКА; Назар МАНЬКО; Олександр ТОЛОК; Оксана КОСТІВ; Світлана БАГДАЙ; Володимир ВАСИЛЕЧКО; Ростислав СТОЙКА; Ярослав КАЛИЧАК (Дослідно-видавничий центр НТШ, 2024)
Досліджено біологічні ефекти (біотолерантність і цитостатична дія) та зміни спектральних характеристик у разі взаємодії зразків клиноптилоліту, легованого йонами перехідних металів, з різними біологічними об’єктами, а саме бактерій, дріжджів і клітин ссавців з різним рівнем неопластичної трансформації. Проведено порівняння люмінесцентно активних зразків клиноптилолітів, легованих РЗЕ, з низьким цитотоксичним ефектом із зразками, легованими сріблом. Такі напрацю-вання є підґрунтям для створення неорганічних систем, розділення або захоплення біологічних одиниць (клітин або ферментів) у технологічних пристроях, щоб очищати та кондиціонувати рідини, які можна розглядати для використання в медичному обладнанні.
NATURAL CLINOPTILOLITE PARTICLES DOPED WITH IONS OF TRANSITION METALS SUITABLE FOR TRAPPING CELLS AND MACROMOLECULS
Праці НТШ. Хім. науки 2024. Т. LXXV. C. 152–16
Keywords: природний клиноптилоліт; культура клітин постійних ліній ссавців; мікроорганізми; перехідні метали; люмінесценція