Пріоритети експортної діяльності України - Сатановський Владислав Юрійович (Львівський торговельно-економічний університет, 2023)
Кваліфікаційна робота присвячена обґрунтуванню пріоритетів розвитку експортної діяльності України на основі аналізу тенденцій, особливостей та виявлення існуючих проблем. Розглянуто теорії, що описують передумови та обґрунтовують міжнародну торгівлю. З’ясовано теоретичні засади (мету, завдання, принципи, методи) регулювання експортної діяльності у практиці країн світу. Обґрунтовано підходи до формування експортного потенціалу країн та виявлено низку факторів впливу на його формування, що мають зовнішнє та внутрішнє походження. Доведено позитивний вплив експортної діяльності на стан функціонування підприємств. Розглянуто оцінювання впливу експорту та показники економічного розвитку у країнах з різним рівнем добробуту, отриманого на основі сучасних даних. Окремого розгляду набули питання, пов’язані із аналізом сучасних тенденцій розвитку зовнішньої торгівлі України. Проведено аналіз динаміки та структури вітчизняної зовнішньої торгівлі. Виявлено низку чинників, які зумовлюють трансформаційні зміни у зовнішній торгівлі. Проведено аналіз тенденцій, галузевої та географічної структури зовнішньої торгівлі України Побудовано економетричну модель залежності вітчизняного експорту машин, обладнання та механізмів, електротехнічного обладнання від імпорту цих товарів. На основі проведеного дослідження обґрунтовано майбутні пріоритети розвитку експортної діяльності. Виокремлено доцільні напрями підтримки вітчизняних підприємств-експортерів на основі ознайомлення із досвідом іноземних країн. Визначено шляхи розширення експортного потенціалу країни. Окреслено країни-пріоритетні торговельні партнери для України. Виділено групи вагомих інструментів державного стимулювання розвитку високотехнологічного експорту. Обґрунтовано нові підходи до просування експортних поставок на світових ринках.
Priorities of Ukraine's export activity
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою “Міжнародні економічні відносини” зі спеціальності “Міжнародні економічні відносини”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2023.
Keywords: експорт; імпорт; зовнішня торгівля; експортний потенціал; міжнародна торгівля