SWOT-АНАЛІЗ − ОСНОВА САМООЦІНЮВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Бужанська Маріанна Василівна (Видавничий дім "Гельветика", 2023)
Сучасний педагог повинен систематично аналізувати та оцінювати свою фахову діяльність та намагатись її вдосконалювати. Використавши різні методи, викладач має змогу оці- нювати свою працю, а SWOT-аналіз – один із таких методів. Автор описує принципи впровадження SWOT-аналізу для оцінки та планування професійної діяльності педагога; розкриває особливості та описує сутнісні характеристики методу SWOT-аналізу як засобу освітнього менеджменту. Базую- чись на ґрунтовному аналізі наукових джерел, автором визначено базові критерії праці викладача. Доведено, що розроблена система аналізу діяльності викладача є уніфікованою. За основу системи взято SWOT-аналіз, який розроблений із урахуванням здобутків кваліметричної науки й може стати тим інструментом, за допомогою якого можна аналізувати певні проблеми в діяльності педагога й на його основі ухвалювати відповідні управлінські рішення щодо їх подолання. Об’єкт дослідження: SWOT-аналіз як основа самооцінювання діяльності педагога, що формує професійну ідентичність фахівця. Мета – проаналізувати аспекти застосування SWOT-аналізу у процесі трудової діяльності освітянина, розробити систематизовану картину труднощів, із якими він стикається у своїй про- фесійно-педагогічній праці, побачити результати власної педагогічної діяльності, виявити причини недоліків у своїй роботі. Методи дослідження: теоретичні (аналіз, порівняння й узагальнення); емпіричні (спостереження, самоспостереження), діагностичні (опитування студентів, методи аналізу результатів діяльності).
SWOT ANALYSIS − BASIS OF SELF-ASSESSMENT OF PEDAGOGICAL ACTIVITY
Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2023. – Вип. 72. – С. 22-29.
Keywords: SWOT-аналіз професійної діяльності; педагогічна майстерність; педагогічний менеджмент; самоаналіз; саморефлексія; професійно-педагогічна діяльність.