Методико-прикладні положення формування регіональної економічної політики в умовах децентралізації - Лупак Р. Л. (Видавництво ЛТЕУ, 2025)
У статті обґрунтовано, що дієвість формування регіональної економічної політики в умовах децентралізації передбачає впровадження таких підходів: інституційного, програмно-цільового, територіально-функціонального, фінансово-економічного та інноваційно-цифрового. Визначено сутність, ключовий інструментарій, переваги та потенційні недоліки кожного з підходів. Наголошено, що інституційний підхід спрямований на створення ефективних органів управління та привабливого нормативно-правового середовища; програмно-цільовий – розробку регіональних стратегій і проєктів із чіткими цілями та завданнями, територіально-функціональний – обґрунтування специфіки окремих територіальних громад і їхнього внеску в економічний розвиток регіону; фінансово-економічний – стимулювання інвестицій і зміцнення фінансової автономії громад; інноваційно-цифровий – впровадження сучасних технологій управління та цифровізації публічних послуг. Інструментарій підходів формування регіональної економічної політики в умовах децентралізації охоплює комплекс заходів, спрямованих на зміцнення управлінських структур, планування та реалізацію стратегічних і проєктних підприємницьких ініціатив, стимулювання економічної активності та підвищення інноваційності і технологічності інфраструктури територій. Перевагами таких підходів є покращення інституційної автономії територіальних громад, чітка регіонально орієнтована цільова політика органів влади, забезпечення диференційованості та адаптивності регіональної економічної політики, зміцнення фінансової автономії територіальних громад, підвищення прозорості, оперативності та ефективності публічних управлінських процесів та ін. Водночас їхня реалізація пов’язана з ризиками, що включають залежність від рівня компетентності та ресурсної спроможності регіональних інституцій, значну формалізацію регіональних стратегічних програм та проєктів, нерівномірний розподіл ресурсів між територіями, високі витрати на впровадження технологій, можливі проблеми координації інтересів на різних рівнях управління та ін.
Methodical and applied provisions for the formation of regional economic policy in the context of decentralization
Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Економічні науки. - Вип. 84. - 2025.
Keywords: регіональна економічна політика; регіон; регіональна економіка; органи місцевого самоврядування; територіальні громади; децентралізація; публічне управління; місцевий бізнес; підприємництво; економічний розвиток