Урахування соціальних та екологічних аспектів у реалізації інвестиційних проєктів у сфері дорожнього господарства - Свидрук Ірена Ігорівна, Сидорчук Ористлава Григорівна (Видавнича група «Наукові перспективі», 2026)
У статті досліджено теоретико-методологічні засади та прикладні інструменти врахування соціальних і екологічних аспектів у процесі обґрунтування та реалізації інвестиційних проєктів у сфері дорожнього господарства в умовах післявоєнного відновлення України та посилення безпекових викликів . Обґрунтовано, що автомобільні дороги в сучасних умовах виступають не лише фактором економічного зростання, а й елементом критичної інфраструктури, який забезпечує територіальну згуртованість, логістичну стійкість, мобільність населення та спроможність держави реагувати на кризові ситуації. Доведено необхідність переходу від вузько економічної оцінки ефективності до комплексного підходу, що інтегрує економічний, соціальний, екологічний і безпековий компоненти на засадах сталого розвитку та пріоритетності національної безпеки. Систематизовано базові принципи оцінювання інвестиційних проєктів: збалансованості результатів протягом життєвого циклу об’єкта, міжсекторної інтеграції з регіональною, екологічною та транспортною політикою, соціальної справедливості, екологічної відповідальності та довгострокової економічної доцільності. Запропоновано систему критеріїв за кожним компонентом та механізм розрахунку інтегрального індексу з використанням вагових коефіцієнтів, що дозволяє здійснювати порівняльний аналіз альтернативних проєктів, визначати їхню пріоритетність і формувати обґрунтовані управлінські рішення щодо фінансування. Акцентовано на необхідності застосування інструментів аналізу вартості життєвого циклу, аналізу витрат і вигід, процедур оцінки впливу на довкілля та експертних методів визначення безпекової значущості. Окрему увагу приділено залученню зацікавлених сторін як умові підвищення об’єктивності, прозорості та легітимності управлінських рішень. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання органами публічного управління для формування стратегічних пріоритетів розвитку дорожньої інфраструктури та мінімізації соціально-екологічних ризиків.
Consideration of social and environmental aspects in the implementation of investment projects in the road sector
Keywords: дорожнє господарство; екологічні аспекти; інвестиційний проєкт; інтегральний індекс; національна безпека; соціальні аспекти; сталий розвиток; публічне управління