ФІСКАЛЬНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ СТИМУЛЮВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ АКТИВНОСТІ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ ТА ЛОКАЛЬНОМУ РІВНЯХ - Мединська Тетяна Володимирівна (European Association of Economists, 2024)
У статті досліджено сучасні підходи до використання фіскального інструментарію для стимулювання підприємницької активності на регіональному та локальному рівнях. Розглянуто основні інструменти, зокрема податкові стимули, міжбюджетні трансферти, видаткові програми, гранти та боргові механізми, які сприяють розвитку малого та середнього бізнесу. Важливою є адаптації цих інструментів до специфіки регіональних економік, що різняться за рівнем розвитку, інфраструктурним забезпеченням і доступністю ресурсів. Охарактеризовано інструменти фіскального стимулювання: податкові інструменти; міжбюджетні трансферти, гранти; видаткові інструменти (місцеві/обласні цільові програми, бюджетні інвестиції тощо); боргові інструменти. Визначено ключові аспекти фіскальних інструментів: знижені ставки податків, пільги, відстрочки платежів; фінансова підтримка регіональних програм розвитку; фінансування цільових програм, інвестиції в інфраструктуру; залучення коштів через випуск місцевих облігацій чи кредитування. Окреслено мету використання фіскальних інструментів, а саме: забезпечення доступу до фінансових ресурсів для підприємців; створення стимулів для інноваційного розвитку бізнесу; зниження податкового навантаження для стратегічних галузей; посилення партнерства між бізнесом і місцевими громадами. З’ясовано, що ефективність інструментарію фіскального стимулювання підприємницької активності досягається за умови дотримання таких принципів: децентралізацї управління економічним розвитком та бюджетного ресурсу; фіскальної автономії; бюджетної рівноваги; бюджетної стійкості; справедливого розподілу бюджетного ресурсу; ефективності бюджетних видатків; транспарентності та відповідальності; партисипативного управління. Виявлено, що фіскальні заходи значно впливають на формування сприятливого бізнес середовища, зменшення регіональних диспропорцій та посилення економічної стійкості.
FISCAL INSTRUMENTS FOR STIMULATING ENTREPRENEURIAL ACTIVITY AT THE REGIONAL AND LOCAL LEVELS
European scientific journal of Economic and Financial innovation. №1(13), 2024. С. 382-394
Keywords: фіскальний інструментарій; підприємницька активність; регіональний розвиток; податкові стимули; міжбюджетні трансферти; гранти; боргові інструменти; видатки місцевого бюджету