РОЗВИТОК СИСТЕМ НАКОПИЧУВАЛЬНОГО ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД І ВІТЧИЗНЯНІ РЕАЛІЇ - Черкасова Світлана Василівна, Візничак Олександр Віталійович (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
Досліджено сутність та роль накопичувальних механізмів у досягненні фінансової стабільності пенсійного забезпечення, визначено сучасні тенденції функціонування та розвитку накопичувальних пенсійних систем у вітчизняній практиці та за кордоном. Охарактеризовано механізми функціонування недержавних пенсійних фондів у контексті забезпечення добробуту громадян і соціально-економічних змін. Проаналізовано динаміку основних показників діяльності добровільного компонента системи накопичувального пенсійного забезпечення в Україні за період 2023–2025 рр., яка засвідчила стале зростання загальної вартості активів не-державних пенсійних фондів та їх інвестиційного доходу на тлі мізерного збільшення кількості учасників фондів, що підтверджує зміцнення фінансової бази цих установ за рахунок підвищення ефективності управління, а не зростання показника охоплення послугами з недержавного пенсійного забезпечення населення країни. Виявлено ключові проблеми, що стримують запровадження обов’язкового компонента накопичувальної пенсійної системи в Україні. Серед них: невизначеність джерел його фінансування у перехідний період, слаб-кість національного фондового ринку та високі ризики, серед яких –інфляційний, політичний, ризик націоналізації активів та ін. Досліджено міжнародний досвід функціонування систем накопичувального пенсійного забезпечення (Чилі, Польща, Швеція) та сформульовано рекомендації щодо вибору гібридної моделі для України з сильним державним наглядом та незалежним приватним управлінням активами. Зроблено висновок, що подальший розвиток накопичувальної системи тісно пов’язаний із підвищенням ефективності фінансової системи країни, її стійкості та прозорості. У цьому контексті необхідними є створення Центрального адміністратора та Державного гарантійного фонду, диверсифікація інвестицій установ накопичувального пенсійного забезпечення, встановлення жорстких лімітів на комісійні винагороди установам, що обслуговують діяльність пенсійних фондів та ін. Реалізація цих заходів стане передумовою для підвищення довіри населення до системи накопичувального пенсійного забезпечення та забезпечення позитивних соціально-економічних наслідків для економіки та зростання коефіцієнта заміщення пенсій для громадян
DEVELOPMENT OF FUNDING PENSION SYSTEMS: INTERNATIONAL EXPERIENCE AND DOMESTIC REALITIES
Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Економічні науки. 2025. № 84. С. 100-107
Keywords: система накопичувального пенсійного забезпечення; пенсійна система; накопичувальні механізми; недержавні пенсійні фонди; обов’язковий накопичувальний рівень; добровільний компонент накопичувальної пенсійної системи; пенсійні активи; фінансова стабільність; довіра населення