Сучасні детермінанти актуалізації міграції молоді України та її регулювання: превоєнний контекст - Васильців Т. Г.; Лупак Р. Л.; Левицька О. О. (ЗВО «Львівський університет бізнесу та права», 2023)
У статті наголошено на впливі війни, згідного якого активізуються міграційні процеси та втрати людського потенціалу. Зроблено висновки, що міграція українського населення та молоді зокрема пов’язана як із воєнним вторгненням, так і була накопичена на превоєнному етапі поступу України. Запропоновано вибудувати модель державного регулювання міграційних аспірацій молоді в Україні у відповідності до векторів стимулювання виїзду (pull‐determinations) та виштовхування (push‐determinations) молоді за межі країни. Детермінанти актуалізації міграції молоді України розділено за такими векторами: глобалізаційний, євроінтеграційний, особистісно‐професійний, стабілізаційно‐гарантійний (вектори стимулювання виїзду); публічно‐управлінський, структурний, інституційний, соціально‐резильєнтний, гібридний (вектори виштовхування).
Modern determinants of the actualization of youth migration of Ukraine and its regulation: the pre‐war context
Академічні візії. - № 24. - 2023.
Keywords: міграція молоді; міграційні аспірації; українська молодь; людський потенціал; втрати людського капіталу; війна; повоєнна відбудова