Управління продажами як інструмент активізації підприємницької діяльності бізнес-структур, за матеріалами діяльності логістичного центру «Sereda Transportation» - Олешко Юрій Петрович (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
У кваліфікаційній роботі розглянуто теоретичні та прикладні аспекти управління продажами як інструменту активізації підприємницької діяльності бізнес-структур. Уточнено розвиток методичних аспектів управління продажами бізнес-структур. Виявлено вплив чинників на результативність управління продажом. Встановлено взаємозв’язок між управління логістичними процесами та розвитком бізнес-структури. Охарактеризовано вплив управління продажами на підвищення ефективності логістичного центру «Sereda Transportation». Виявлено особливостям просування інноваційних товарів у логістичному центрі. Проведено аналіз моделей управління ланцюгами товаропостачання у логістичному центрі. Запропоновано напрями підвищення ефективності управління продажами бізнес-структур. Розроблено заходи із забезпечення економічної безпеки при впровадженні цифрових технологій у транспортній логістиці. Удосконалено інформаційне забезпечення управління продажами. Запропоновано інноваційні логістичні стратегії як ефективний інструмент оптимізації управління продажами.
Sales management as a tool for activating entrepreneurial activity of business structures, based on the materials of the activity of the logistics center «Sereda Transportation».
Кваліфікаційна робота на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 076 «Підприємництво та торгівля» за освітньо-професійною програмою «Логістика та менеджмент продажів». – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2026.
Keywords: бізнес-структура; ефективність; ланцюг товаропостачання; логістика; логістичний центр; модель; підприємницька діяльність; процеси; стратегія; товар; управління продажами; чинники