Об'єкти Cвітової спадщини ЮНЕСКО в Україні - Хома Христина Богданівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
У роботі досліджено об’єкти Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні з огляду на їх історичні передумови, процес номінації та подальшого оцінювання, а також сучасні механізми охорони й підтримки. Використовуючи методи аналізу документальних джерел, порівняльного та історико-типологічного підходів, авторка дослідила критерії відбору об’єктів, виділила найбільш знані культурні й природні пам’ятки світового значення, зокрема Софійський собор і Києво-Печерську лавру, Лавру митрополитів Буковини й Далмації, дерев’яні церкви Карпат, Херсонес Таврійський, праліси Карпат тощо. Окрема увага приділена ролі ЮНЕСКО в захисті української спадщини під час повномасштабного вторгнення та аналізу викликів і перспектив розвитку її туристичного потенціалу. Результати дослідження можуть стати основою для формування стратегії сталого розвитку спадщинного туризму і вдосконалення охоронних заходів на національному рівні
UNESCO World Heritage Sites in Ukraine
Кваліфікаційна робота на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Туризм» зі спеціальності 242 «Туризм». – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025
Keywords: Світова спадщина; ЮНЕСКО; охорона культурної спадщини; сталий розвиток туризму; туристичний потенціал; повномасштабне вторгнення