Особливості оподаткування та банківського регулювання операцій у зовнішньоекономічній діяльності в умовах воєнного стану - Чік Марія Юріївна; Бойко Руслан Володимирович (Національний технічний університет «Дніпровська політехніка» Видавництво «Свідлер А.Л., 2024)
У статті розглянуто особливості оподаткування зовнішньоекономічної діяльності в економічному просторі. Продемонстровано, що правильна організація системи оподаткування в країні є необхідною умовою її ефективного здійснення і, особливо, під час воєнного стану. Проаналізовано нормативно-правові акти України, які визначають основні засади провадження зовнішньоекономічної діяльності. Проаналізовано основні дії Національного банку України, що були реалізовані з метою врегулювання практики масового виведення з банківської системи готівкових коштів в умовах воєнного стану, а також здійснення спекулятивних операцій через придбання іноземної валюти за кордоном за курсом, який значно відрізняється від курсу валюти на території країни. Виокремлено систему чинників, що впливають на зовнішньоекономічну діяльність підприємств і які пов’язані з особливостями воєнного стану в Україні. До таких віднесено ризики безпеки, проблеми збуту основної маси товарів і послуг, ускладнення логістики, перебої енергопостачання, дефіцит кваліфікованих трудових ресурсів на внутрішньому ринку праці. Продемонстровано, що ці чинники суттєво посилюють регулюючу функцію держави
Peculiarities of taxation and banking regulation of operations in foreign economic activity under martial law
Економічний вісник Дніпровської політехніки. - Видавництво «Свідлер А.Л.». - 2024 р. - Вип. 3 (87). – С. 81 - 89. - 209 с.
Keywords: зовнішньоекономічна діяльність; оподаткування; банківське регулювання; законодавство; курс валют; Національний банк України; спекулятивні операції; воєнний стан; економічний простір.