МІЖНАРОДНА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА УКРАЇНІ В УМОВАХ ВІЙНИ: ЦІЛІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Мединська Тетяна Володимирівна (Спільне видання Наукового товариства ім. Шевченката Західного наукового центру НАН України і МОН України, 2025)
Повномасштабна війна, розпочата росією проти України в лютому 2022 року, стала безпрецедентним викликом для Української держави та її економіки. Масштабні руйнування інфраструктури, людські втрати, внутрішня міграція та інші негативні наслідки повномасштабного вторгнення призвели до глибокої економічної кризи та гуманітарної катастрофи. В умовах різкого скорочення внутрішніх ресурсів та обмеженого доступу до міжнародних фінансових ринків, міжнародна фінансова допомога відіграє вирішальну роль у забезпеченні життєдіяльності країни, підтримці макроекономічної стабільності, фінансуванні критично важливих соціальних програм та створенні умов для подальшого відновлення та розвитку. Визначено та систематизовано основні цілі міжнародної фінансової допомоги Україні в умовах війни, серед яких: підтримка макрофінансового управління та діяльності уряду, захист населення в умовах серйозних соціально-економічних потрясінь (пенсії, зарплати бюджетникам, допомога ВПО), відновлення зруйнованої інфраструктури, підтримка функціонування критичної інфраструктури (енергетична, транспортна), збереження виробничо-економічного потенціалу. Проаналізовано структуру міжнародної фінансової допомоги, наданої Україні з початку повномасштабного вторгнення. Виокремлено ключових донорів (США, країни ЄС, Канада, Японія, Велика Британія та інші), визначено основні канали міжнародної допомоги (міжнародні фінансові організації, країни-партнери, неурядові організації). Визначено перспективи подальшої міжнародної фінансової допомоги Україні в умовах триваючої війни та післявоєнного відновлення. Розглянуто різні сценарії розвитку ситуації та їх вплив на потреби України у зовнішньому фінансуванні. Обґрунтовано необхідність продовження міжнародної фінансової підтримки України на довгострокову перспективу, її спрямування на пріоритетні напрями розвитку, такі як відновлення критичної інфраструктури, модернізація економіки, підтримка соціальної сфери та зміцнення інституційної спроможності держави.
INTERNATIONAL FINANCIAL ASSISTANCE TO UKRAINE IN WAR CONDITIONS: GOALS AND PROSPECTS
Праці Наукового товариства імені Шевченка. Економічний збірник. Том 5. 2025. С. 98-110.
Keywords: міжнародна допомога; цілі міжнародної допомоги; фінансова; військова; гуманітарна; технічна; перспективи міжнародної допомоги