КЛАСИФІКАЦІЯ ЛОГІСТИЧНИХ ВИТРАТ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ У ПІДСИСТЕМІ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ - Медвідь Любов Гнатівна, Воронко Роман Михайлович, Редченко Костянтин Іванович (Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2022)
Розглянуто проблеми ідентифікації та класифікації логістичних витрат гуртових торговель-них підприємств для потреб управління ними у поєднанні з пріоритетами якості обслуговування покупців. Встановлено, що логістична діяльність гуртового торговельного підприємства ґрунтується на системній оптимізації всіх логістичних потоків, при цьому в центрі передусім знаходяться матеріальні потоки як такі. Досліджено трактування поняття “логістичні витрати” у працях вітчизняних і зарубіжних науковців. Вияв-лено необхідність дослідження логістичних витрат гуртових торговельних підприємств системно, як еко-номічно-управлінської категорії, з урахуванням необхідності визначення їх складу та функцій; розроблення методики формування та відображення логістичних витрат гуртових торговельних підприємств в підси-стемі управлінського обліку. Досліджено склад логістичних витрат у операційній діяльності гуртових торго-вельних підприємств, що охоплює традиційні складові: закупівельну, збутову, складську, транспортну, інфор-маційну логістики, логістику управління замовленнями та управління запасами; формування інфраструктури логістичних процесів, формування інформаційного забезпечення обліку логістичних витрат у підсистемі управлінського обліку. Запропоновано логістичні витрати згрупувати за логістичними процесами гуртового підприємства: витрати з пошуку постачальників, обслуговування замовлення, транспортування, складування, управління запасами, пакування та обслуговування споживача. Водночас до витрат логістичних операцій на торговельному підприємстві варто віднести: витрати на транспортування товарних запасів, в т. ч. внутрішнє; витрати на навантажувально-розвантажувальні роботи; витрати на складування і зберігання товарних запасів; витрати на підготовку і виконання замовлень, витрати на обслуговування споживача; вит-рати на організацію логістичної діяльності; витрати на управління інформаційними потоками. Визначено напрями подальших наукових досліджень, спрямованих на розроблення єдиної інформаційної бази щодо логістичних витрат з урахуванням класифікаційних ознак за фазами логістичної діяльності та структурними підрозділами, що задіяні у логістичних процесах торговельного гуртового підприємства.
CLASSIFICATION OF LOGISTICS COSTS OF TRADING ENTERPRISES IN THE MANAGERIAL ACCOUNTING SUBSYSTEM
Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Економічні науки. № 70, 2022
Keywords: гуртове торговельне підприємство; логістика; логістичні процеси; логістичні операції; логістичні витрати.