ВПЛИВ НИТКИ ЕЛАСТАН НА ФОРМОСТІЙКІСТЬ ЗМІШАНИХ ТЕКСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ - Пелик Леся Василівна; Пелех Юлія Антонівна; Шелька Діана Юріївна (Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки, 2023)
Властивості текстильних матеріалів беруться до уваги при виготовленні різних видів одягу, адже від них буде залежати, як виріб буде поводитися під час експлуатації. Швейні вироби, які мають складний силует або схильні до частої експлуатації, повинні бути формостійкими. Сучасні текстильні матеріали орієнтовані на тканини з абсолютно різним волокнистим складом. Змішані текстильні матеріали характеризуються поліпшеними властивостями, що відповідають сьогодніш-нім вимогам ринку. У статті охарактеризовано основні закономірності структурних характеристик текстильних матеріалів із використанням нитки еластан. Розглянуто критерії підвищення формос-тійкості змішаних текстильних матеріалів шляхом цілеспрямованого підбору у волокнистий склад нитки еластан. Проаналізовано властивості текстильних матеріалів побутового призначення, які мають велике значення при оцінці якості швейного одягу та визначають здатність зберігати форму, чинити опір деформаціям згину, а також визначати його формостійкість. Запропоновано методику проектування формостійкості тканин із використанням нитки еластан платтяно-костюмного при-значення. Доведено та обґрунтовано доцільність застосування нитки еластан у змішаних текстиль-них матеріалах, що дозволяє надати цим тканинам високих ефектів незминальності та малоусадко-вості при одночасному збереженні їх формостійкості та зносостійкості. Встановлено, що нитки еластан докорінно змінюють у першу чергу функціональні властивості одягу, покращуючи, крім ком-фортності, такі принципово важливі показники, як драпірування, незминальність, зносостійкість. При цьому особливий вплив високоеластичні тканини чинять на формувальні здатності текстиль-них матеріалів, адже істотно змінюють їх деформаційні характеристики. Розвиток наукових основ волокнистого складу та будови змішаних тканин дозволив теоретично й експериментально підтвер-дити нову концепцію проектування структури з урахуванням їх споживних властивостей і умов екс-плуатації готових швейних виробів.
INFLUENCE OF ELASTANE YARN ON THE SHAPE STABILITY OF BLENDED TEXTILE MATERIALS
Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки - Випуск 33 - 2023
Keywords: нитка еластан; змішаний текстильний матеріал; формостійкість; зносостійкість