Сучасна політика регулювання і стимулювання прямих іноземних інвестицій - Микита Юстина Олегівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
Робота присвячена розгляду теоретичних і практичних аспектів розвитку торговельно-економічних відносин України та Республіки Польща. Розглянуто загальні принципи (концепції) сучасної міжнародної політичної економії, зокрема теорію раціонального вибору, неоінституціоналізм та конструктивізм. Розглянуто складові системи міжнародного економічного співробітництва, а також ключові глобальні зміни в економічній та політичній сферах, що впливають на розвиток сучасного міжнародного економічного співробітництва. З’ясовано сутність та особливості форм міжнародних відносин, зокрема двосторонніх, багатосторонніх та колективних, а також їх правове оформлення. Розглянуто передумови розвитку двосторонніх економічних відносин між Україною та Польщею та описано методику оцінки торговельно-економічного співробітництва двох країн. Окреслено інституційні механізми українсько-польського співробітництва у контексті стратегічного партнерства. Проведено аналіз торговельно-економічного співробітництва між Україною та Польщею, у тому числі аналіз показників двосторонньої торгівлі товарами та послугами між країнами. Приділено увагу розгляду статистичних аспектів двосторонньої торгівлі між Україною та Польщею, зокрема у світлі міждержавного співставлення митних статистичних даних. Проведено оцінювання впливу двосторонніх торговельних відносин на економіку України на сучасному етапі. Обґрунтовано перспективи розвитку торговельно-економічних відносин України та Польщі. Розглянуто інституційні зміни у зовнішній торгівлі України у 2024 році та їх вплив на міжнародну торгівлю. Виділено пріоритетні напрями розвитку українсько-польських торговельних відносин, зокрема в умовах блокування західного кордону України. Окремої уваги приділено огляду перспектив стратегічного партнерства Польщі та України у торговельній сфері та обґрунтуванню механізмів та способів удосконалення подальшого розвитку україно-польського співробітництва.
Development of trade and economic relations between Ukraine and the Republic of Poland
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою “Міжнародні економічні відносини” зі спеціальності “Міжнародні економічні відносини”. – Львівський торговельно -економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: міжнародна торгівля; зовнішня торгівля; двостороння торгівля; стратегічне партнерство; експорт; імпорт.