Оцінка основних засобів у системі управління необоротними активами підприємства - Бойко Руслан Володимирович; Чік Марія Юріївна; Побережниченко Микола Володимирович (Львівський торговельно-економічний університет, 2023)
У статті досліджено основні аспекти оцінки основних засобів у бухгалтерському обліку. Вста-новлено, що оцінка є частиною методу бухгалтерського обліку, на основі якої відбувається процес визначення вартості об’єкта. Перелічені нормативно-правові акти, якими регулюється процес здійснення оцінки основних засобів. Оцінка активів розкриває існуючу вартість капіталу підприємства, її значущість як майнової систе-ми. До проблем, пов’язаних із оцінкою основних засобів, належать: відсутність регламентації та закріплення дефініцій справедливої, залишкової вартості в законодавчих актах, відмінності при віднесенні витрат до первісної вартості активів у бухгалтерському та податковому обліку тощо, які порушують об’єктивність бухгалтерської інформації. У статті також перелічено та надано характеристику видам оцінки основних засобів. Визначено ключові способи надходження основних засобів на підприємство. Зарубіжні дослідники розглядають абсолютні методи оцінки та відносні методи оцінки. Моделі абсолютної вартості оцінюють активи лише на основі характеристик цього активу. Ці моделі відомі як моделі дисконтованого грошового потоку (DCF) і оцінюють активи, такі як акції, облігації та нерухомість, на основі їхніх майбутніх грошових потоків та альтернативної вартості капіталу. Відносні моделі оцінки визначають вартість на основі спо-стереження ринкових цін подібних активів. У зв’язку зі складністю оцінки активів у майбутньому одним із найбільш спірних питань залишається методика визначення ліквідаційної вартості основних засобів. До-слідження розглянутих джерел інформації свідчить про те, що вітчизняні науковці вивчають поняття ліквідаційної вартості, а втім, єдиний підхід до його визначення нині все ще відсутній. Окреслено методи розрахунку ліквідаційної вартості, запропоновані провідними вченими-економістами. У статті також визна-чений алгоритм дій для отримання правдивих показників відносно оцінки об’єктів основних засобів.
Valuation of fixed assets in the enterprise's non-current asset management system
Вісник Львівського торговельно-економічного університету. - 2023. – Вип. 71. – 36 - 42 с. – (Економічні науки).
Keywords: цінка; основні засоби; активи; бухгалтерський облік; вартість; капітал; фінансова звітність