НЕДЕРЖАВНІ ПЕНСІЙНІ ФОНДИ У СИСТЕМІ НАКОПИЧУВАЛЬНОГО ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Копилюк Оксана Іванівна (Видавництво ТОВ "ДКС-центр", 2025)
У статті представлено трактування сутності недержавних пенсійних фондів, їх ролі і значення у накопичувальній системі пенсійного забезпечення. Відзначено, що недержавний пенсійний фонд -це неприбуткова юридична особа, яка має статус фінансової установи й функціонує для накопичення пенсійних внесків та здійснення виплат згідно чинного законодавства, а також провадить інвестиційну діяльність з управління пенсійними активами на засадах прибутковості, безпеки, мінімізації ризиків, диверсифікації, стабільності. Основними принципами функціонування недержавних пенсійних фондів визначено добровільність, регулювання й нагляд, безпеку інвестування, диверсифікацію пенсійних активів, транспарентність, соціальну відповідальність, стабільність. Акцентовано, що правова база ЄС регламентує окремі аспекти, пов'язані з пенсіями, такі як захист прав у випадках транскордонної мобільності, захист прав споживачів пенсійних заощаджень, гендерна рівність для забезпечення рівних пенсійних виплат та єдиний ринок додаткових пенсій. Запропоновано організаційну схему функціонування НПФ в Україні, яка відображає цільову спрямованість, регуляторні особливості основних суб'єктів.
NON-STATE PENSION FUNDS IN THE FUNDED PENSION SYSTEM
Ефективна економіка. 2025. № 7.
Keywords: недержавні пенсійні фонди; накопичувальне пенсійне забезпечення; пенсійні схеми; пенсійні активи; пенсійні виплати; пенсійна система