Підходи до фінансування дефіциту поточного рахунку в країнах зі сировинним експортом - Тягун Дмитро Вікторович (Львівський торговельно-економічний університет, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню теоретичних і практичних аспектів фінансування дефіциту поточного рахунку в країнах зі сировинним експортом. Висвітлено економічні особливості країн, що спеціалізуються на експорті сировинних ресурсів, їхні структурні характеристики та вразливості. З'ясовано вплив волатильності глобальних цін на сировинні товари на стан поточного рахунку та макроекономічну стабільність. Виокремлено ключові фактори формування дефіциту поточного рахунку в умовах залежності від експорту природних ресурсів. Окремого розгляду набули питання методів фінансування дефіциту поточного рахунку, зокрема зовнішнє фінансування через міжнародні кредити та залучення іноземних інвестицій, а також внутрішнє фінансування шляхом державних запозичень. Приділено увагу аналізу переваг та ризиків різних джерел фінансування для сировинних економік. Проведено порівняльний аналіз досвіду країн-експортерів сировини у застосуванні різних фінансових інструментів для покриття дефіциту. Обґрунтовано стратегічні підходи до стабілізації дефіциту поточного рахунку в країнах зі сировинним експортом. Розглянуто роль фіскальної та монетарної політики у забезпеченні макроекономічної рівноваги. Виділено значення стабілізаційних фондів як інструменту управління доходами від сировинного експорту та згладжування економічних коливань. Запропоновано шляхи проведення структурних економічних реформ, спрямованих на диверсифікацію економіки та зменшення залежності від сировинного сектору.
Approaches to financing the current account deficit in countries with commodity exports
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня "бакалавр" за освітньо-професійною програмою "Міжнародні економічні відносини" зі спеціальності "Міжнародні економічні відносини". – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2024.
Keywords: поточний рахунок; дефіцит платіжного балансу; сировинний експорт; зовнішнє фінансування; іноземні інвестиції; державні запозичення; фіскальна політика; монетарна політика