Перспективи розвитку зовнішньої торгівлі України автомобільним пальним - Суханова Адріана Василівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
У роботі розглянуто особливості розвитку вітчизняного ринку автомобільного пального та обґрунтовано перспективну модель розвитку зовнішньої торгівлі світлими нафтопродуктами. В першому розділі розглянуто ключові чинники формування сучасної моделі зовнішньої торгівлі автомобільним пальним. Описано історичні передумови та наслідки відсутності послідовної державної політики у галузі нафтопереробки. Зроблено стислий огляд методичних підходів до аналізу конкурентоспроможності експортерів світлих нафтопродуктів. Стисло охарактеризовано зарубіжний досвід державної підтримки експортерів. В другому розділі емпірично оцінено ефективність вітчизняної зовнішньої торгівлі світлими нафтопродуктами. За допомогою індексу виявлених відносних переваг (RSA) визначено найбільш перспективні ринки збуту для національних експортерів нафтопродуктів. Проведено експертний аналіз рівня привабливості ринків та конкурентоспроможності вітчизняних виробників на цих ринках. За результатами аналізу побудовано портфельну матрицю. Також розглянуто загальні тенденції та проблеми нафтопереробної галузі, які перешкоджають виходу вітчизняної продукції на міжнародні ринки, проведена оцінка внутрішніх та зовнішніх чинників, які мають вирішальний вплив на стабільне функціонування та розвиток національного ринку автомобільного пального. З метою оцінки впливу зовнішніх факторів на експортну діяльність світлими нафтопродуктами було проведено аналіз множинної лінійної регресії. У третьому розділі розглянуто напрями державної політики у галузі нафтопереробки та рекомендації щодо розробки ефективної моделі функціонування зовнішньої торгівлі світлими нафтопродуктами. Обґрунтовано доцільність проведення політики імпортозаміщення на вітчизняному ринку пального. Визначено можливі заходи для стимулювання розвитку нафтопереробної промисловості в умовах сучасних викликів. На основі проведених теоретичних та емпіричних досліджень зроблено висновки щодо актуальної ситуації на вітчизняному ринку автомобільного пального та перспектив розвитку зовнішньої торгівлі світлими нафтопродуктами
Prospects for the development of Ukraine’s foreign trade in automotive fuel
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою “Міжнародні економічні відносини” зі спеціальності “Міжнародні економічні відносини”. – Львівський торговельно -економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: зовнішня торгівля; нафтопереробна промисловість; автомобільне пальне; експорт світлих нафтопродуктів