Розвиток експортного потенціалу підприємства на основі співпраці із зарубіжними партнерами - Шкафаряк Володимир Ярославович (Львівський торговельно-економічний університет, 2023)
У кваліфікаційній роботі досліджено теоретико-методичні засади формування експортного потенціалу підприємства та шляхів його розвитку на основі співпраці із зарубіжними партнерами. Розглянуто роль експортного потенціалу підприємства в забезпеченні його розвитку та розширенні ринкової ніші. Через наукову полеміку уточнено зміст поняття «експортний потенціал підприємства». За матеріалами офіційної статистики проведено аналіз динаміки експорту товарів і послуг в Україні та Львівській області у 2019–2021 роках. Охарактеризовано теоретико-методичний інструментарій дослідження експортного потенціалу підприємства. Надано організаційно-економічну характеристику ПрАТ «ВАТ Калина» та організації його співпраці із зарубіжними партнерами. Здійснено аналіз стану експортного потенціалу ПрАТ «ВАТ Калина» в 2019-2021 рр. та оцінку ефективності його реалізації. Проведено факторний аналіз впливу ефективності використання ресурсного потенціалу підприємства на обсяг його діяльності. Узагальнено вплив співпраці із зарубіжними партнерами на розвиток експортного потенціалу ПрАТ «ВАТ Калина». Проведено SWOT-аналіз впливу підприємств, які здійснюють толінгові операції, на соціально- економічний стан Львівщини. Представлено основні детермінанти та методичну послідовність факторного аналізу стану та розвитку експортного потенціалу ПрАТ «ВАТ Калина». Запропоновано модель формування і розвитку експортного потенціалу ПрАТ «ВАТ Калина», а також напрями розвитку експортного потенціалу підприємства в умовах нарощування інтеграційних та коопераційних зв'язків. Здійснено прогнозування обсягів експорту послуг ПрАТ «ВАТ Калина» з переробки давальницької сировини на наступний рік. Результати дослідження апробовані на науково-практичній конференції та відображені у науковій статті.
Development of the enterprise's export potential based on cooperation with foreign partners
Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» за освітньо-професійною програмою «Міжнародна економіка» зі спеціальності 051 «Економіка». – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2023.
Keywords: експортний потенціал підприємства; склад експортного потенціалу; детермінанти формування і розвитку; ефективність реалізації; напрями розвитку експортного потенціалу